lauantai 28. helmikuuta 2015

Retromatkailua Prahassa


Retromatkailua – Praha
Kaikki kuvat Jere Pesonen
Praha - eka matka kommunismin aikaan kasvissyöjien kanssa
Olin Prahassa ensimmäisen kerran 1988 vielä kommunistihallinnon aikaan. Olin matkassa kahden kasvissyöjän kanssa, mikä oli täyttä painajaista. Tšekkiläinen perusruokahan on isoja, lihapitoisia annoksia, eivätkä annokset todellakaan täytä Sydänliiton suosituksia. Kasviksia ei ollut ollenkaan tarjolla ja lopulta kierrettyämme noin 10 ravintolaa, seuralaiseni päätyivät aina munakkaaseen.
Kerran viikon aikana onnistuttiin Inter - Continentalin buffet pöydästä löytämään salaattia.
Nythän ravintolatarjonta on todella tasokasta, jokaisen makuun löytyy ravintoloita ja myös useita kasvisravintoloita.
Myöskään viinin juojana en voinut nauttia Prahasta tuohon aikaan, koska tarjolla oli vain olutta kaikissa kapakoissa. Tänä päivänä Prahassa, varsinkin vanhassa kaupungissa on useita viinibaareja. Ja viininjuojankin kannattaa joka tapauksessa tunnelman vuoksi käydä Prahan panimoravintoloissa.
Shoppaillakaan ei tarvinnut
Ostoksillekaan 1988 ei kannattanut mennä, jo uusien kenkien löytäminen tuotti tuskaa. Ainoat mukana olleet kengät kun olivat kastuneet sateessa. Liikkeiden ikkunasomisteet olivat vanhanaikaisia ja tunkkaisia.

Silti Prahan matkailu silloinkin tylystä palvelusta ja tavaroitten niukkuudesta huolimatta oli mahtavaa, kaunis keskiaikainen kaupunki ja runsas tapahtumatarjonta korvasi puutteet.
 
Seuraavan kerran Prahassa 1994 ja erikoiset neuvottelut
Seuraavan kerran tulin Prahaan 1994, kun tulimme tekemään kaupunkiin ensimmäistä matkaohjelmaa.
Siihen aikaan Prahassa Suomesta operoivat vain Etumatkat ja OK - matkat.
Päätimme, ettemme ota hotelleja kuin kaupungin keskustasta ja vain sieviä pikkutaloja, eikä mitään sosialismiarkkitehtuurin suuria rakennuksia kuten kilpailijoilla.
Neuvottelut olivat vaikeita, koska kaikelle oli mittana bussillinen. Prahaan tultiin silloin pääasiassa bussimatkoille ja hotellit ajattelivat bussimatkailijan ehdoilla. Alle 10 huoneen kiintiöt tuntuivat ihmeelliseltä.Paikalliseksi kumppaniksi valikoitui valtiollisten yhtiöiden sijasta eurooppalainen yhteistyöyritys, kun kuvittelimme sen toimivan paremmin.
Mutta väärässä oltiin, työntekijöillä oli vielä sosialismin aikainen mentaliteetti, neljältä lähdettiin kotiin ja viikonloppuna ei tehty töitä, vaikka olisi ollut mikä ylibuukkaus tai katastrofi tahansa.
Ja ylibuukkauksiahan oli, koska pikkuhotelleiden omistajat olivat amatöörejä alalla ja opettelivat markkinataloutta.
Kun täytimme hotellikiintiöt hyvin, hintapyynnöt hyvistä täytöistä johtuen olivat yli 50 % korkeampia seuraavana vuonna.Markkinatalouden lainalaisuudet eivät ihan heti auenneet paikallisille.
Joten jouduimme seuraavina kausina nielemään ylpeytemme ja ottamaan niitä isompia taloja tylyine vastaanottovirkailijoineen ohjelmaan.Vasta 2000 - luvulla pystyimme noudattamaan alkuperäistä suunnitelmaan tuotevalikoimasta.
Tärkeät historian vuosiluvut
Tsekeissä on muutamia vuosilukuja, jotka on historiasta hyvä muistaa.
Tsekkoslovakia itsenäistyi 1918, mutta itsenäisyys päättyi saksalaismiehitykseen 1939, puna-armeija ”vapautti” Prahan 1945 ja Tsekkoslovakiasta tuli kommunistinen maa 1948.
Tsekit yrittivät vapautua Neuvostoliiton ohjauksesta 1968 Prahan kevään aikana, mutta neuvostoblokin panssarivaunut murskasivat nuo unelmat. Sen jälkeen maahan tuli tiukka neuvostomielinen hallitus.

Samettivallankumous ja kaikkien suosikki Havel
Tšekkoslovakiassa toisin kuin kun Bulgariassa ei ollut koskaan samanlaista kommunismin ihailua, vaan maassa on aina ollut toimivat oppositiovoimat.
Yksi ilmentymä tästä oli vuona 1977 annettu Charta 77 julistus, jossa ilmoitettiin muulle maailmalle maassa tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset.
Kun Gorbatsov aloitti perestroikan ja Berliinin muuri murtui 1989, alkoi Prahan Venceslauksen aukiolla mielenosoitus ja lakko, joka pakotti kommunistihallituksen hajoamaan ja luopumaan perustuslaissa kommunismista.  Entinen vastarintamies, näytelmäkirjailija Vaclav Havel valittiin joulukuussa 1989 presidentiksi. Vapaat vaalit pidettiin 1990.
Tsekkoslovakiassa muutos ns. samettivallankumous tapahtui todella nopeasti vain parissa kuukaudessa ja ilman väkivaltaa.
Samettivallankumouksen jälkeen suuri joukko nuoria Euroopasta ja Amerikasta tuli hengailemaan Prahaan, paikka  koettiin yhtä inspiroivaksi kuin Pariisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Suurempi muutos oli 1993 maan hajoaminen Tsekiksi ja Slovakiaksi.

Nyt maa toimii markkinataloudessa ja Tsekki on pärjännyt hyvin moneen muuhun ex- kommunisti maahan verrattuna.
Kommunistiajasta löytyy hyvin tietoa Prahan kommunistimuseosta, joka sijaitsee McDonalsin yläkerrassa, Benettonia vastapäätä, Casinon kanssa samassa rakennuksessa.. Museossa myydään postikorttia, jossa lukee Leninin kuvalla vahvistettuna ” We´re above McDonalds across from Benetton ” Viva La Imperialism!” Aika ironista!

Praha on ennen kaikkea Keski-Eurooppaa ja upea barokkikaupunki
Kommunistiaika oli vain välivaihe Prahan historiassa, katukuvassa keskustassa näkyy huomattavasti enemmän keskiaika ja keskieurooppalaisuus. Praha sijaitsee maantieteellisesti keskellä Eurooppaa, eurooppalaisuus on itsestäänselvyys: se on vuosisatainen kulttuuriperintö.
Vlatva joen (Moldau) yli kulkee useita siltoja, mutta niistä upein on jo 1300-luvulla rakennettu kivisilta, Kaarlen silta. Silta on saanut nimensä rakennuttajansa Kaarle IV:sta, sillan portin tornia koristavat edelleen alkuperäiset goottilaispatsaat ja itse siltaa kauniit barokkipatsaat.
Kaarlen silta on romanttinen paikka ja siellä on elämää vuorokauden ympäri. Kauneimmillaan se on pimeyden jo laskeuduttu.Vieläkin muistan ensimmäisen vierailun uskomattoman tunnelman kesäiltana Kaarlen sillalla, musiikkia ja hienot maisemat, harva paikka vetoaa niin tunteisiin.

Prahan sydän Stare Mesto
Stare Mesto (Vanhakaupunki) on Prahan sydän, jonka keskuspaikka on upea Vanhankaupunginaukio.
Aukion kahviloissa kannattaa istua(tarkista kuitenkin ravintolan hinnat ennakkoon) ja ihailla harmonista kaupunkikuvaa ja aukiota. Aukiolla on mm. raatihuone ja sen kuulu tähtitieteellinen kello 1400-luvulta, Pyhän Nikolauksen kirkko 1700-luvulta ja lukuisa määrä renessanssi- ja barokkiajan rakennuksia.

Mala Strana
Joen toisella puolella sijaitsee vanhin osa Prahaa, Mala Strana. Pieni puoli on puhdasta barokkia ja sen kaduilla kannattaa kiertää. Kapeiden katujen lomasta löytyy myös puutarhoja ja viehkoja palatseja.
Vaikuttava on koko linnnavuoren alue, josta käsin Böömin alueita on hallittu jo 800-luvulta alkaen.
Täällä on nykyään presidentin virkapalatsi, suuri määrä kirkkoja, luostareita ja upeita museoita. Seutuun tutustumiseen menee kokonainen päivä.
 
Itävalta-Unkarin kaksoismonarkkia ja Habsburgit Prahassa
Habsburgit pitivät valtaa Prahassa 1500-luvulta alkaen aina ensimmäisen maailmansodan päättymiseen asti. Ilmankos minulla on aina tuttuuden tunne Prahassa, Prahalla on paljon yhtäläisyyksiä Itävallan kanssa.
Anoppini on viettänyt nuoruutensa Prahassa ja suorittanut opintonsa täällä.Yhden Prahan reissun teinkin yhdessä hänen kanssaan ja hän näytti asuinpaikkansa ja koulunsa.
Tunnetuimpia Habsburg hallitsijoita olivat Rudolf II 1576, joka rakasti Prahaa ja teki kaupunkista mystiikan keskuksen kutsumalla Tyko Brahen ja Johannes Keplerin kaupunkiin.

Prahan kuuluisuudet Mozart ja Kafka
Josef II kaudella myös Mozart kävi useampaan otteeseen kaupungissa. Prahalaiset palvoivat häntä, 1787 Mozart ohjasi Figaron häät ja hän omisti seuraavan oopperansa Don Giovannin prahalaisille. Mozart viimeisteli Don Giovanni oopperaa säveltäjä Dusekin ja tämän vaimon, laulajatar Duskovan talossa Bertramkassa, Prahassa. Huhuttiin, että laulajattarella ja Mozartilla olisi ollut suhde. Bertramkan talossa nykyään tästä tarinasta esitetään viehättävää näytelmää.

Kansainvälinen kaupunki Praha- saksalasia ja juutalaisia ja tsekkejä
Ennen toista maailmansotaa Praha oli hyvin kansainvälinen kaupunki, tsekkien lisäksi kaupungissa asui suuri saksalainen ja juutalainen väestö.
Sodan aikana juutalaiset tapettiin saksalaismiehityksen aikana ja sodan jälkeen noin 3.5 miljoonaa sudeetinsaksalaista karkoitettiin Böömistä ja Määristä.

Kuuluisa kirjailija Kafka kuului sekä juutalaiseen että saksalaiseen vähemmistöön. Kafka syntyi 1883 aivan kaupungin keskustassa juutalaisen liikemiehen perheeseen ja kävi myöhemmin saksalaista koulua. Kafka valmistui lakimieheksi ja oli töissä vakuutusyhtiössä. Kafkan työpaikka vakuutusyhtiön rakennus on nykyään Hotel Centery Old Town Praque.
Kafkan kirjallinen tuotanto voisi olla paljon laajempi, jos hän olisi keskittynyt vain kirjoittamiseen eikä kuollut nuorena 1924 tuberkuloosiin.
Kafkan jalanjäljillä voi nykyään kartan avulla kulkea Prahassa tai käydä Kampa saarella olevassa tasokkaassa Kafka museossa.Myös juutalaiskortteli Josefov on vierailun arvoinen, siellä on Kafkan patsas ja hänelle omistettu katu.


Prahan jugend ja musiikkielämä
Prahassa on nähtävissä useita upeita jugendrakennuksia, joista hienoin on kunnantalo. Talossa on useita ravintoloita ja kolme konserttisalia.
Suurimmassa salissa, säveltäjä Smetanan mukaan nimetyssä olen usein ollut kuuntelemassa konsertteja.
Kunnantalossa, samoin kuin viereisessä upeassa 5 tähden hotelli Pariz ´in aulassa on nähtävillä Alfons Muchan töitä.
Mucha (1860-1939) tuli ennen kaikkea tunnetuksi taiteilijoita esim. Sarah Bernhardin esittävistä julisteista, hänellä oli ihan oma jugend ajan tyylinsä piirtää ja maalata.
Upeita jugend rakennuksia ovat myös Prahan rautatieasema ja Palace hotelli.
Myös jazz on suosittua Prahassa ja olutkapakoiden lisäksi musiikkibaarit ja kahvilat ovat suosittuja.
Tunnetuin kahvila on taiteilijoiden ja nuorison suosima Slava aivan joen rannalla.

Vaikka Prahan keskusta on alueeltaan aika pieni, tekemistä riittää useammalle käynnille.
Kirjassa ” Ei ainoastaan Prahasta” kuvaillaan kaupunkia vuona 1990 seuraavasti
Olemme siis Prahassa,.Euroopan sydämessä. Oluen, kapakoiden, kahviloiden ja roistomaisten tarjoilijoiden kaupungissa.
Ruhtinaiden , kuninkaitten, keisareitten ja presidenttien kaupungissa.
Ja myös kirjailijoiden , taidemaalareitten ja muusikoiden.
Ja vielä virkamiesten , tyhjäntoimittajien, kahvila - ja kapakkakundien ja muiden kadotettujen olentojen kaupungissa.
Olemme Prahassa, Tsekkoslovakian kulttuurin keskuksessa. Laadukkaan jazzin, heräävän rockin ja hyvän teatterin kaupungissa.

Miljoonakaupunki aikoo imaista sinut pyörteisiinsä.
Vedä kunnolla henkeä, sillä tästedes et pysähdy, Eteenpäin!”
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti