lauantai 28. helmikuuta 2015

Prahan "Kolme Viisasta Miestä"

Tapasin Prahan vierailun aikana kolme miestä, jotka kaikki ovat Prahan loistavia asiantuntijoita.
Tässä heidän esittelynsä ja kommenttinsa Prahasta

Tomas Karpisek

Tomaksen arkkitehti vanhemmat muuttivat perheensä kanssa Helsinkiin 1990 - luvun alussa ja Tomas ja hänen veljensä kävivät Ressun lukiota ja kirjoittivat sieltä ylioppilaaksi. Tomas puhuu loistavaa suomea.
Tomaksella on Key Travel niminen matkatoimisto, joka toimii Tšekin lisäksi Puolassa, Sloveniassa, Slovakiassa ja Itävallassa.
Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi kaunista tytärtä, jotka harrastavat mm. balettia.
Prahassa kulttuuritarjonta on ylenpalttista ympäri vuoden ja liput suhteellisen edullisia, joten jokaiselle illalle ja henkilölle löytyy sopiva konsertti, ooppera tai mustan teatterin esitys.
Tomaksen kommentti Prahasta:
" Prahassa on kodikas ja vauras ilmapiiri. Kaupunki on täynnä elämää. Historia näkyy joka paikassa ja samalla Praha on täynnä uusia trendipaikkoja. Kontrastit kohtaavat sopivassa määrin."



Jan Kratochvil


Yllätys oli melkoinen, kun vierailimme Vanhankaupunginaukion matkailutoimistossa. Toimiston johtaja Jan tuli juttelemaan kanssamme sujuvalla suomella. Jan on harrastanut yläasteikäisestä alkaen suomen kieltä ja ollut myös opiskelijavaihdosta Oulussa.
Jan harrastaa patikointia ja vinkkasi kävelyreitistä Letnan puistosta kohti linnaa, sieltä Strahovan luostarille ja ylös Petrinin kukkulalle. Reitillä on melkoisesti korkeuseroja, mutta reitin varrella on hienot maisemat ja paljon mielenkiintoista nähtävää.
Lisäksi Jan kehotti kulkemaan Vlatva joen rantaa, paras reitti kulkee Kansallisteatterista kohti Rasinovo Nabr katua. Viikonloppuisin täällä on kirpparimeininkiä ja kesällä ohjelmaa mm. tanssit. Praha on vasta viimeisen kolmen vuoden aikana oppinut hyödyntämään jokivartta. Ranta - alueelle on tuotu vanhoja ruosteisia proomuja, jotka toimivat terasseina ja ravintoloina.
Janin kanssa juteltiin myös tšekkiläisestä viinistä, joka meistä oli yllättävän hyvää. Tšekin viinialueet sijaitsevat etelässä, Brnon kaupungin alapuolella Itävallan rajan tuntumassa(Uherske Hradiste,Mikulov, Velke Pavlovice ja Znojmo).
Janin suosikkioluttupa on U Tri Ruzi.

Pekka Lapinlampi



Pekka on asunut ja opastanut Prahasta matkailijoita jo vuodesta 1995 alkaen. Hänellä on yhtiökumppaninsa kanssa matkatoimisto nimeltään Opas.
Pekan mukaan Prahan etu on se, että kaupunki sopii erinomaisesti ympärivuotiseksi kohteeksi.Talvella on jopa hieman edullisempaa tulla Prahaan, koska lennot ja hotellit ovat silloin halvempia. Kolmeen vuoteen ei ole ollut lunta ja kaduilla ei tarvitse liukastella.
Prahassa kaupat ovat auki myös viikonloppuisin, joten se on siksi myös hyvä viikonloppukohde.
Pekka tuntee hyvin kaupungin sivukadutkin ja osaa suositella parhaat ruokapaikat.Pekka tarinoi sympaattisesti kaupungista ja siihen liittyvistä tarinoista, todellinen tietopankki.
Hänen suosittelemansa ravintola Kalina oli loistava.
Pekka asuu joen tuntumassa tšekkiläisen vaimonsa ja kahdeksan vuotiaan poikansa kanssa. Joenranta on yksi Pekan suosikkipaikkoja Prahassa, jonka terasseilla on kiva piipahtaa. Kesäisin joenrannalla on myös elävää musiikkia ja kesälauantaisin on maalaismarkkinat.
Suomen matkoille Pekka ottaa mukaan itse valkosipulilla ja yrteillä maustettua juustoa.


 



 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti