maanantai 23. helmikuuta 2015

Prahassa kahdeksan vuoden taon jälkeen 2015


Jälleen Prahassa, mikä yllätti?
Prahan monipuolisuus, tekemistä olisi riittänyt paljon pidemmäksi ajaksi kuin viikonlopuksi, viikko olisi vierähtänyt helposti.


 Ylläolevat kuvat Jere Pesonen
Rakennusten värikkyys ja loistava kunto oli sitten kyse barokki - tai jugendrakennuksista. Praha oli viimeiseen saakka restauroitu ja näytti hyvin hoidetulta ja vauraalta. Mala Stranan upeat barokkipalatsit ja hienot jugendrakennukset Vinohgradin ja Josefovin kaupunginosissa ja jugend rakennusten helmenä loistava Kunnantalo.








Hotellimme K+K Central sijaitsi aivan keskustassa Ruutiportin ja Kunnantalon vieressä. Rakennus oli valmistunut 1900


Yllättävää olivat monet uudet ostoskeskukset mm. hotellimme lähellä ollut Palladium ja Parizska kadun Zarat ja kaikki luksusliikkeet sekä kansainväliset ravintolaketjut kuten  hampurilaispaikat, Starbucks ja Hard Rock Cafe. Jopa amerikkalaisella Hootersillä oli oma ravintola. Onneksi paikalliset oluttuvat ja ravintolat olivat vielä enemmistönä.

Kuva Jere Pesonen


David Cernyn modernit, hassut veistokset olivat valloittaneet kaupungin ja joen rannat. Tsekin kartalle pissaavat miehet Kafka museolla, mönkivät vauvat Ziskovin tv – tornissa, Kafka patsas Tescon takapihalla, lystikkäät pingviinit Vltava joenrannalla, ylös alas käännetty ratsastajapatsas Venceslaus Pyhästä.

Mainostetut Barokkikarnevaalit olivat tosi pienimuotoiset, Kristallitanssiaiset oli peruttu, mutta pikku paraati pidettiin ja barokkikonsertit Clam – Callasin palatsissa. Tosin 1700 – luvulta oleva palatsi on jo itsessään vierailun arvoinen. Yllättävää oli, että Valentine päivää ja Kiinalaista Uutta Vuotta juhlittiin suurimuotoisemmin kuin karnevaaleja.



Yllätys oli, että tupakointi oli sallittu kaikkialla jopa lentokentällä ja kaikki todella polttivat. Tupakoimattomana olit paarialuokkaa, kulttuurikahvila Montmarten yrmy tarjoilija oli näreissään, että edes kysyimme tupakoimatonta tilaa. Laittoi meidät pieneen, varastotilaa muistuttavaan huoneeseen, joka oli pimeä. Kyllä nauratti, tajusi miltä tuntuisi olla tupakoitsija Suomessa. Fine Dining paikoissa tosin oli tupakkakielto ja suurimmassa osassa paikkoja myös ei tupakka puoli, mutta tukka ja vaatteet kyllä haisivat tupakalle koko matkan ajan.


Yllätys oli, etten muistanut, kuinka mahdottoman vaikea kieli tsekki oli, tuntui ylitsepääsemättömältä ulkomaalaisen oppia.

Yllätti, että maassa, jossa uskonpuhdistuksen pääfilosofi Jan Hus eli ja vaikutti ja joka oli 30 – vuotisen uskonsodan tärkeitä paikkoja ja joka on täynnä kirkkoja, on kansasta 80 prosenttia ateisteja.
Mikä oli ennallaan?
Praha ydinkeskusta muodostuu pääasiassa neljästä osasta, Nova Mestosta ,Uudesta kaupungista, jonka keskeisin paikka on Venceslauksen aukio. Täällä tapahtuu tärkeimmät poliittiset kokoontumiset ja tänne vyöryivät neuvostoliittolaiset tankit 1968.


Venceslauksen aukio ja alla Kansallismuseo, copy Jere Pesonen


Stare Mesto – Vanhakaupunki keskuspaikkanaan Vanhankaupunginaukio, jonne turistit kokoontuvat ihailemaan Astronomista kelloa tasatunnein ja joka on kaikkien happeningien keskuspaikka. Vanhaankaupunkiin kannattaa eksyä, mekin kiersimme paria korttelia etsien kuuluisaa oluttupaa sivukadulla. Lopulta löytyi, mutta sitä ennen olimme varmaan kiertäneet jo kaikki aukiot ja kadut, mikä on palkitsevaa. Nähtävää riittää joka askeleella. Osana Stare Mestoa vanhaa kaupunkia on juutalaisalue Josefov, jonne pääsee vanhankaupunginaukiolta ylellistä Parizi ostoskatua myöten. Jos Josefoviin menee, kannatta ostaa pääsylippu koko alueelle ja ottaa kuulokkeet.
 





 Josefovin juutalaiskaupunginosan Kafka patsas ja alla Espanjalainen, edelleen toiminnassa oleva synagoga vuodelta 1868, maurilaistyyliä


Aina yhtä ihanaa Kaarlen siltaa pitkin pääsee Stare Mestosta toiselle puolelle jokea Mala Stranaan – Pienelle puolelle. Suomalaiset hakkapeliitat panivat koko seudun matalaksi 30 – vuotisen sodan aikana, mikä mahdollisesti yhtenäisen barokkikaupungin synnyn. Me kiertelimme tällä kertaa mm. rauhallisella Maltan ritarien aukioilla ja sen ympäristössä ja törmättiin Suomen suurlähetystöön. Mala Stranan päänähtävyydet ovat Wallensteinin palatsi ja palatsin huikea puutarha ja Kampan saarella oleva Kafkan museo.


Neljäs alue on Prahan Linna  Hradcany
Koska olen tutustunut Prahan linnaan ja sen museoihin ja kirkkoihin aikaisimmilla reissuilla, tällä matkalla mentiin suoraan Loreton barokkikirkolle, ratikalla 22. Loreton barokkikirkko on niin erikoinen, ettei sitä edes kommunistiaikana suljettu, koska oli niin outo ja kommunistien mielestä edusti siten uskonnon rappiota. Erikoisuutena mm. on Neitsyt Marian syntymäkoti ja parrakas naispyhimys Pyhä Stratos, joka omistettu kaikille avioliitossa kärsiville naisille ja 6222 timantin koristama Aurinkotimanttimonstranssi.


Kirkkoa vastapäätä on 150 metriä pitkä mahtava barokkipalatsi. Tšekkiläisillä on ollut erikoinen tapa heittää vastustajia parvekkeelta tai ikkunasta alas, hallituksen viimeinen porvariministeri Jan Masaryk heitettiin tästä palatsista 1948 alas.

Strahovin luostarin 800 - vuotinen kirjasto on hienoimpia Euroopassa, täällä on teologinen ja filosofien Sali. Luostarin yhteydessä on tunnelmallinen panimoravintola, missä kannattaa käydä.
Oli täydellinen sunnuntai tunnelma, varakkaan näköistä porukkaa oli rotukoirien kanssa kävelyllä. Seutu on parasta ja kalleinta asuntoaluetta. Tunnelma oli rauhallinen kuin maaseudulla. Kylä oli täydellinen idylli. Luostarista pääsee nousemaan Petrinin kukkulalle ja sieltä alas vaikka hammasratajunalla Mala Stranaan.

Yllätys oli edullinen hintataso matkailijalle, oluen ja viinilasin sai alle kahden euron ja 10 eurolla ruokaili useimmissa paikoilla. Tunnelmallisia korttelikapakoita oli säilynyt useampia.

Myös liikkuminen oli halpaa, kävely oli tietenkin paras keino liikkua, mutta metrolla ja ihanilla ratikoilla sai kulkea rajattomasti päivän 110 korunalla eli noin 4 eurolla.

Turistit pörräsivät vanhassa kaupungissa Segway härveleillä, hevoskärryillä ja klassikkoautoilla. Klassikkoautolla pääsi 50 eurolla kiertelemään kaupunkia. Prahan takseista voisin kirjoittaa oman romaanin, 90 – luvun ajoista tahti vähän parantunut, silloin touhu oli ihan rikollista. Kannattaa nykyäänkin käyttää pääasiassa AAA taksifirman autoja. Osa kuskeista luulee olevansa rallikuskeja kuten kentälle palatessa oleva auton kuski.



Musiikkia oli kaikkialla, niin klassista kuin jazzia. Mitä muuta voi odottaa kaupungilta, jota Mozart rakasti ja jonka omiin säveltäjiin kuuluvat Janacek, Smetana ja Dvorak.


Mozartin ystävien paikka Prahassa on Säätyteatteri(kuva yläpuolella)missä ooppera Don Giovanni sai ensi-iltansa 29.10.1787.Edelleenkin siellä esitetään Mozartin oopperoita. Ooppera ja balettia esitetään Prahassa kolmessa eri teatterissa

Varjoteatteri voi myös hyvin, suosittu teatteri on mm. Kaarlen sillankupeessa Karlova kadulla oleva Ta Fantastika teatteri, jossa nyt Aspects of Alice esitys. "Musta teatteri on sekoitus mimiikkaa, modernia tanssia, balettia ja äänimaailmaa muttei puhetta."


Jazz klubeja on monta, yksi tunnetuimmista on JazzClub Ungelt, jossa lauantaina soitti maan kuuluisin bluesbändi Lubos Andrst Blues Band(kiitos Tuula Holecek vinkistä).Toinen tunnettu jazz klubi on JazzClub Reduta.

Tutustiin myös minulle tuntemattomimpiin osiin kaupunkia, Ziskovissa olen käynyt aikaisemmin, mutta Vinohgradin ja Letnan alueet olivat tuntemattomia ennestään.

Prahan Kallio Ziskov ja Prahan Eira Vinohgrad
Positiivinen yllätys oli Ziskovin kaupunginosa, kiva tunnelma, kaupunginosa on Prahan Kallio. Ziskov on luovan luokan ja ulkomaalaisten rouhea kaupunginosa. Eksyttiin sinne sattumalta, koska Valentinin päivän iltana kaikki keskustan ravintolat olivat täynnä. Ziskovissa on paljon kivoja ravintoloita ja baareja. Ihastuttiin Mondon suosittelemaan kortteliravintola Bila Kranaan (Valkoinen Varis). Konstailematonta hyvää tšekkiläistä ruokaa, maistuvat lammasmakkarat ja maukas possupaisti, halpa hinta ja ystävällinen palvelu.

Ziskov on nykyään iltaelämän keskus, Borivojana katu on täynnä baareja ja ravintoloita. Suosittu illanviettopaikka on Palace Acropolis klubi, Kubelikova 15848/27.
Alueen tunnusmerkki on Ziskovin 260 metriä korkea tv - torni, tornin jalustassa kiipeilevät David Cernyn vauvahahmot. Tornissa on näköalaravintola ja OneRoom Hotel, hotellin sviitistä hienot näkymät yli Prahan, mutta hintaakin on jopa 3000 euroa yöltä.


Copy Jere Pesonen
 
Ziskovassa sijaitsee myös uusi juutalainen hautausmaa Novy Zidovsky Hrbitov, jonne on haudattu mm. Franz Kafka.
Ylhäällä Vitkovin kukkulalla on Euroopan suurin ratsastajapatsas Jan Zitkasta, jonka mukaan koko alue on saanut nimensä. Zitka oli hussilaisjoukkojen johtaja voitokkaassa taistelussa. Jan Hus oli puolestaan uskonpuhdistaja, joka arvosteli mm. katollisen kirkon korruptiota 1400 - luvulla ja jolta Luther myöhemmin lainasi paljon teesejään.
Ziskovin vieressä on Vinohgrad, Prahan Eira, jossa on isoja huviloita ja puistoja. Keskuspaikka on hyvin hoidettu aukio Namesti Miru, jonka varrella kirkko St. Ludmimman katedraali ja Vinohgradin teatteri, kaunis jugendrakennus. Vinohgradissa on jopa viinitarha. Se  on erittäin arvostettua asuinaluetta, täällä asuu paljon myös ulkomaalaisia asukkaita.

Letna ja Stromovka, Holesovice , puistojen ja taiteilijoiden kaupunginosa
Samalla puolella jokea kuin Linnavuori sijaitsee Letna. Seutu oli ennen kuninkaitten metsästysmaita ja nyt toimii laajana puistoalueena. Lapsiperheet suosivat seutua hyvin ulkoilumahdollisuuksien vuoksi, Letnan puiston pohjoispuolella on toinen suuri puisto Stomovska.
Letnan puistosta on huikeat näkymät. Tännekin pääsee ratikoilla 8 ja 26 ja pysäkki on Letenske Namesti aukiolla, josta ei pitkä matka puistoon. Jos tykkää reippailusta, tänne kannattaa tulla, hyvät maisemat ja täältä pääsee kävelemään Linnan alueelle kätevästi. Puistosta löytyy kioski, mistä saa juomista. Lapsiperheiden lisäksi Letnassa viihtyvät opiskelijat ja taiteilijat ja siksi täällä on runsaasti oluttupia.

Tällä seudulla kaksi mielenkiintoista museota, Tekniikan museo ja ennen kaikkea Kansallisgalleria  Veletrznin palatsissa, hieno modernin taiteen museo. Esillä mm. Picasson, Chagallin ja Klimtin töitä, mutta myös tsekkiläistä taidetta mm. Muchan Slaavien Eepos. Suosittelen myös museossa olevaa kahvilaa Cafe Jednaa taiteen katselun lomassa. Museoon pääsee suoraan oven eteen ratikoilla 14 tai 17.

Laitan erillisen jutun Prahan ravintoloista ja kahviloista.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti