tiistai 17. maaliskuuta 2015

Ho Chi Minh City HCMC/Saigon - kasvava, dynaaminen suurkaupunki


                                            Kuva Eija Tynkkynen

Alkutunnelmia Saigonissa
Aina koneen laskeutuessa Saigoniin sama kuuman kostea ilma vastassa ja valo, joka  häikäisee silmiä.
Kadehdin kaikkia, jotka pystyvät nukkumaan koneessa. Nytkin oli ruhtinaallisesti tilaa, koska kauden viimeinen lento, mutta uni vaan ei tullut. Saigonin kentällä ei ollut ruuhkaa, joten päästiin nopeasti hotelliin.
Aasiassa otan aina ensimmäiseksi  jalkahieronnan, siitä se matka alkaa vauhdikkaasti ja aikaero katoaa.
Hotellini New World  valmistui 1994, mutta tuli tunnetuksi erityisesti vuonna 2000, kun Bill Clinton ensimmäisenä USA presidenttinä vieraili täällä. Clinton pistäytyi hotellin lähellä olevassa kuppilassa Pho nuudelisopalla ja siksi kuppila on edelleenkin nimeltään Pho2000.





Hotellin edessä on puisto, joka on kaikkina vuorokauden aikoina täynnä elämää. Aamulla väki aloitta tai chilla ja iltapäivällä on jo tanssiharjoitukset meneillään. Erilaisia porukoita kokoontuu pitkin päivää  ryhminä vaihtamaan uutisia. Hyvin käyttäytyvät  nuoret valtaavat puiston viikonloppuiltoina. Saigonissa on paljon puistoja ja leveitä puitten reunustamia bulevardeja. Puistot ja puut vähentävät ratkaisevasti liikenteen aiheuttamaa saastetta. Ja liikennettä todella on.

Saigon on Vietnamin suurin kaupunki, asukkaita on vähintään 8 miljoonaa, joidenkin arvioiden mukaan jopa 12 miljoonaa. Kukaan ei aja enää polkupyörällä,  vaan moottoripyörät, vespat, mopot ja sähköiset pyörät ovat vallanneet kadut. Hassua, että kaikilla muilla on kypärä paitsi sähköpyörän ajajilla.
Ajajat näyttävät hurjilta, koska kaikilla on hengityssuojat ja kypärät ja naisilla pitkähihaiset vaatteet ja käsineet, koska kukaan ei halua todellakaan ruskettua. Mitä vaaleampi iho, sitä parempi..
Liikenne ei ole yhtä älytöntä  kuin Kairossa tai Intiassa,mutta tarkkaan pitää katsoa kun ylittää kadun. Kerran jo yksi paikallinen herra tuli avustamaan mua kadun ylityksessä, kun liikaa emmin.






Heti tullessa, kun pää on aikaerosta sekaisin, pitää myös oppia olemaan miljonääri. Vietnamin valuutassa  dongissa kun on nolla poikineen, miljoona dongia on noin 40 euroa. Hyvä olisi olla tukku pikkudollareita, joita voisi antaa juomarahaksi, kunnes tajuaa jotain rahan arvosta.



Kadonnut muistojani Saigon, Kaukoidän Pariisi
Saigonia on aikoinaan kutsuttu Kaukoidän Pariisiksi ja se oli koko Indokiinan tärkein kaupunki.
Kaupunkikuva oli vehreä, leveitä bulevardeja ja matalia rakennuksia. Näin oli vielä vuonna 1994, kun ensi kertaa vierailin Saigonissa. Väki kulki pääasiassa polkupyörillä, osa jopa kauniissa kansallispuvuissaan. Oli hiljaista ja korkeita rakennuksia oli vain muutama.

Loistavaa kahvia Vietnamissa






Lähden etsimään mennyttä Saigonia ja suosikkikahvilaani Givralia keskustasta Dong Khoi kadun ja Le Loi kadun kulmasta, mutta talo, jossa se oli, on purettu pari vuotta sitten.
Myöhemmin löydän kaupungilta Givralin uudesta osoitteesta, mutta modernissa kahvilasta puuttuu vanhan paikan tunnelma.






Kahvi on Vietnamissa älyttömän hyvää ja kahviloita on joka kulmalla. Hienoimmat kahvilat ovat liian kalliita tavalliselle palkansaajalle, he ostavat kahvinsa kadunvarsimyyjiltä. Oma suosikkikahvini on kylmä vanilja latte. Parhaillaan maassa juhlitaan Kahvifestivaalia 2015, koska Vietnamissa Buon Ma Thuotin alueella on kasvatettu kahvia jo 100 vuotta.



Tornitaloja ja ylellisiä kauppakatuja, perinteisiä rakennuksia ranskalaisajalta
Dong Khoi on Saigonin ylellinen kauppakeskusta, tänne on tullut viime vuosina huippuhotelleja ja merkkiliikkeitä. Paikalliset käyvät ostoksilla Hai Batrungin elämää kuhisevalla kadulla. Katu vaihtaa iltaisin ilmettä, kun tuhannet neon valot syttyvät, suurimmat ovat koko seinän peittävät valomainokset.

Perinteinen Continental hotelli vuodelta 1880 ja Oopperarakennus ovat sentään säilyneet pilvenpiirtäjien lomassa.
Samoin  kuin Notre  Damen katedraali(1883), kirkon edusta on suosittu hääkuvien paikka.

 Notre Dame Katedraali

Hääonnea Postitoimiston edessä



Notre Damen toisella puolella on arkkitehti Gustave Eiffelin suunnittelema komea postitoimisto. Sen alkuperäinen ulkomaali on muutettu remontin yhteydessä kommunistipuolueen suosimaan kirkkaan keltaiseksi, onneksi sisätilat on säilytetty ennallaan. Kannattaa katsoa rakennuksen komeita rautaisia kattorakennelmia ja koristeellista laattalattiaa. Postissa on työskennellyt sama herra kirjeiden kirjoittajana ja kääntäjänä jo yli 30 vuoden ajan.

Sykkivä, dynaaminen uusi Saigon
Saigonissa tapahtuu sama kuin kaikkialla Aasian suurkaupungeissa, vanhat korttelit raivataan ja niissä asuvat ihmiset häädetään ja tilalle tulee kansainvälisten yhtiöiden investoimia persoonattomia pilvenpiirtäjiä. Kai se on kehitystä, mikään ei pysähdy paikalleen, mikä oikeus minulla on hautautua muistoihini ja kaivata mennyttä aikaa ja tunnelmaa. Vietnamin väestö on nuorta ja heille pilvenpiirtäjät ,vilkas liikenne kertoo dynaamisesta taloudesta ja paremmasta tulevaisuudesta täynnä mahdollisuuksia.





Tuttavani Eijan parvekkeelta näkymä uuteen pilvenpiirtäjien Saigoniin päivällä ja yöllä


Metro ja uusi kävelykatu ja joenranta
Kaupunkikuva muuttuu entisestään nyt kun metron työt ovat alkaneet joen rannalla Rexin kulmalla. (Hotelli Rexin baari oli paikka, missä Vietnamin sodan aikana  annettiin USA: n armeijan tiedotteet). Metron pitäisi valmistua kolmen vuoden sisällä, nyt rakenteilla oleva kävelykatu on lähes valmis.
Joki on oleellinen osa Saigonissa, mukava ajanviete on risteily joella varsinkin illalla.
Joen toiselle puolelle nousee kokonaan uusi kaupunginosa vähän samalla tavalla kuin Shanghaissa Pudong aikanaan. Useita, uusia siltoja tullaan rakentamaan joen yli ja tärkeimmän sillan suunnittelee suomalainen arkkitehti.
Keskustaan tulee myös uusi kävelykatu.



Loistava iltaohjelma AO show
Illalla menen katsomaan oopperaan AO huippushowta.  Aivan mahtava esitys, jossa apuvälineinä bambukeppejä ja pyöreitä veneitä
Esitys on sekoitus akrobatiaa, tanssia ja iloista leikittelyä. Uskomattoman taitava nuorten tanssijoiden ryhmä, yksi parhaita esityksiä, mitä vuosikausiin olen nähnyt. Wow!






Copy AO Show Promotion



Saigonin kaupunkikierrokseen kuuluu perinteisesti entinen Presidentinpalatsi, nykyinen Yhdistyminen talo, joka parhaiten muistetaan kuvista, jossa Pohjoisen Vietnamin joukot panssarivaunuineen tulivat porttien läpi 30.4. 1975. Nyt rakennus on museona. Itse muistan parhaiten presidentin huoneen lankapuhelimen koko rakennuksesta. Rakennuksesta kulkee myös salaisia tunneleita, joita myöten viimeinen Etelä  - Vietnamin presidentti veljineen pakeni viime hetkillä.


Sotarikosmuseon aseita

Entinen Presidentin palatsi


Entinen USA lähetystö, josta viimeinen helikopteri lähti Vietkong sissien tullessa kaupunkiin, on nyt koulurakennuksena.
Ensimmäisen vierailuni aikoina nykyistä Sotarikosmuseota kutsuttiin Amerikkalaisten Rikos museoksi, nyt siis neutraalimpi nimi kuvaa ehkä USA ja Vietnamin nykysuhteita paremmin. Sotamuseon valokuvat on hyviä, mutta myös järkyttäviä.



Päänähtävyys on läpi vuorokauden sykkivä suurkaupunki ja sen katuelämä
Ho Chi Minh City HCMC/Saigon onkin kaupunki, jossa ei ole paljon pakollisia nähtävyyksiä, vaan itse vilkkaan kaupunkielämän seuraaminen on se juttu.
Markkinahallit ja torit ovat hyvä paikka tarkkailla paikallista vilskettä. Hotelimme lähellä on vanhin kauppahalli Ben Thanh. Se on täynnä värikkäitä kukkia, eksoottisia hedelmiä kuten Buddhan sormi, vaatteita, pähkinöitä, tuoretta lihaa. Iltaisin paikalla on yö markkinat, joka on loistava katuruuan maistelu paikka. Yksi sivukaduista on täynnä kangasliikkeitä, jossa malesialaisnaiset käyvät innokkaasti ostoksilla.







Cholon , Saigonin kiinalaiskaupungin osa
Kauppiaiden  kiinalainen kaupunginosa on säilynyt hyvin samanlaisena  vuosisatoja. Cholon on täynnä kauppoja ja hienoja pagodeita sekä temppeleitä. Itse vierailin tunnelmallisessa merimiesten suojeluspyhimykselle omistetussa temppelissä Chua A Ba Thieu Haussa.
Saigonin suurin kauppahalli  sijaitsee Cholonissa, rakennuksen tunnistaa jo kauas kellotornista.







Illalla Saigon on yhtä valomerta. varsinkin nyt, kun vietnamilaisen uuden vuoden Tetin koristeista on osa jäljellä ja samalla jo valmistaudutaan suuren Vietnamin yhdistämisen 40 - vuosijuhla an 30.4.
Joka puolella maata näkee punaisia lippuja sekä vasara - ja sirppi koristeita sekä Ho Chi Minhin kuvia.  Isot keltaiset kukat ovat yksi uuden vuoden Tetin symboleista.
Saigon on paraatiasussaan.






                             Vietnamilaisen Uuden Vuoden Tetin juhlintaa, keltainen Tet kukka, kuva Eija Tynkkynen



Kulttuuritarjonta on melko niukkaa.
Museoista piipahdin  Museum of Fine Arts Taidemuseossa, missä pääasiassa oli poliittisia teoksia. Lapsille oli sunnuntaisin taidetyöpaja. Museon vartiointi ja lämpötila oli sitä luokkaa, ettei tänne varmaan saisi Picassoa lainaksi.






Joen rannassa vanhassa varastossa on pieni setä Hon museo. Monet pitävät suosikkinaan Vietnamin lääketieteellistä museota FITOa,  jossa kerrotaan mm. satojen vuosien aikana kehitetyssä yrttilääkkeistä.
Mutta vaikka jättäisi kaikki museot väliin, niin ei menetä kamalasti.



Hyvää ja edullista ruokaa
Hyviä ruokapaikkoja on pilvin pimein Saigonissa. Tässä muutamia suosituksia, tarjoavat pääasiassa luomuruokaa.
Cuc Gach Quan
10 Dang Tat, Tan Djnh, Q1
Arkkitehdin omistama ja restauroima kadun kahdella puolella sijaitseva kodikas ravintola. Tasokasta ruokaa. Ravintola on tehty vanhaan ranskalaisaikaiseen taloon ja tunnelmassa on tavoiteltu omistajan isoäidin ruokasalin tunnelmaa.
hinh cuc gach quan

Vegetarian Hum
2 Thi Sach, P.Ben Nghe, Q 1
Viihtyisä vegaani ravintola, jonka papayia salaatti oli huippuhyvää. Kauniit annokset ja hyvä palvelu.




Ihana papaya salaatti

The Deck
38 Nguyen U Di,Thao Dien, An Phu, D2
Loistavalla paikalla joen rannalla oleva tasokas ravintola. Hyvät kalaruuat ja ihana artisokkarisotto.
Sopii hyvin juhlavampaankin tilaisuuteen.
Sijaitsee kakkoskaupunginosassa, joka on moderni, uusi kaupunginosa.





Ilta  The Deck ravintolassa Saigon joen rannalla




Drinkeillä on tapana käydä kaupungin kattoterasseilla, joilla usein happy hour tarjouksia. Legendaarisia ovat Rexin ja Caravellen kattoterassit, myös markkinapaikan Ben Than vieressä oleva OMG kattoterassi on suosittu

Saigon on kiinnostava, kaoottinen, täynnä elämää oleva Vietnamin talouselämän keskus. Saigon on pilvenpiirtäjiä, hurjaa liikennettä, mutta myös kiinnostavia kujia, markkinapaikkoja, valomerta, viihtyisiä puistoja ja erilaista arkkitehtuuria monelta vuosisadalta. Saigon joki luo oman tunnelmansa.
Yksi asia on varma, kaupunki muuttuu joka hetki. Seuraavalla kerralla osa kaupunkia on jo ihan erilainen, siinä on  juuri Saigonin salaisuus!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti