tiistai 24. maaliskuuta 2015

Vietnamin taloutta, matkailua ja rantakohteita




Eija Tynkkynen on Finpron Vietnamin Vientikeskuksen päällikkö ja rautainen Aasian alueen ammattilainen.
Ennen Vietnamia Eija on työskennellyt Thaimaassa, Kiinassa ja Malesiassa. Finpro auttaa suomalaisia pk – yrityksiä kansainvälistymään ja houkuttelee matkailijoita Suomeen.

Eija ja hänen tiiminsä osaavat takuulla auttaa maahan tulevia yrityksiä ja jakamaan oikeaa tietoa Vietnamista.
Vietnamin talous
Vietnamin taloudella on loistavat mahdollisuudet kasvaa lähivuosina. Maassa on todella rikkaat luonnonvarat, erilaisia mineraaleja, öljyä, kumia ja maataloustuotteista riisi, kahvi ja tee.





Vietnamissa on suuri väestö, 86 miljoonaa ja paljon nuoria, yli 60 % on alle 35 vuotiaita. Keskiluokka kasvaa koko ajan ja heidän kulutustottumuksensa auttavat talouden kasvussa. Palkkataso on esim. Kiinaan nähden edullisempi.


 
Tietoliikenneyhteydet pelaavat hyvin ja matkalaisena oli lähes joka puolella ilmainen Wifi käytössä ja yhteys pelasi tosi sujuvasti.
Vietnam solmi sopimuksen WTO:n kanssa 2007 ja Vietnam on vapaakaupan suhteen hyvin avoin maa, ulkomaalaisten firmojen on helppo investoida Vietnamiin.
Valtionyrityksien yksityistäminen jatkuu edelleen. Talouden uudistamispolitiikka tunnetaan nimellä Doi Moi.
Talouskasvu oli monta vuotta kaksilukuinen, nyt se on hieman hidastunut, kasvuvauhti 2013 oli 4 %.
Hitaampi kasvuvauhti johtuu osittain tiukasta raha – ja finanssipolitiikasta, jolla haluttiin saada inflaatio kuriin ja pidettyä valuuttakurssit vakaina. Nämä tavoitteet onkin saavutettu.

Talouden haasteet
Haasteena on lainsäädännön keskeneräisyys ja korruptio. Infrastruktuuri on vielä puutteellinen.  Vietnamilaiset osakkeet ovat edelleen todella halpoja.


 
Vietnamin talous on nousussa, mutta Vietnam on edelleen kehitysmaa ja kuten kaikkialla Aasiassa aikaa bisneksen teolle on varattava reilusti.



Suomalaisyritykset Vietnamissa
Suomalaisia yrityksiä on ollut Vietnamissa jo pitkään ja Suomi aloitti kehitysavun antamisen Vietnamille jo 1976. Vietnamissa toimii jo nyt 80 – 100 suomalaista yritystä. Esimerkkinä voisi mainita mm. Huhtamäki yhtiön. Tilaa uusille yrityksille on paljon, esim. clean tecin alalla paljon kasvumahdollisuuksia. Kauppa Suomen ja Vietnamin välillä 2013  kasvoi 225 miljoonaan euroon. Saigonin lisäksi mm. Danang panostaa ulkomaalaisiin investointeihin ja sinne on perustettu ICT sektorille useita uusia yrityksiä. Danangiin investoivat yritykset saavat paljon veroetuja. Tarjolla on jopa kaksi täydenpalvelun ITC puistoa

 Matkailu Vietnamissa
Viime vuonna matkailijoita kävi Vietnamissa 4,8 Miljoonaa
Suurin osa matkailijoita tulee lähimaista kuten Kiinasta, Malesiasta ja Kamputseasta. Yhdysvaltalaisia tuli lähes 450 000. Venäläiset olivat vielä viime vuona merkittävä ryhmä, 335 000, mutta tänä vuonna luku on puolittunut. Englantilaisia matkailijoita oli vähän yli 200 000, saksalaisia 142 000. Pohjoismaalaisista suurin matkailijamäärä tuli Tanskasta 27 000 ja Suomesta tuli viime vuonna 14 000 matkailijaa. Eurooppalaisia(mukana Venäjä) oli lähes miljoona matkailijaa.



 
                            

Aurinkomatkat on tehnyt historiaa Vietnamin matkailussa
Aurinkomatkat aloitti kiertomatkat ja Saigon - Na Trang yhdistelmämatkat Bangkokista käsin jo 90 – luvun alussa.
Historiallista oli, että Aurinkomatkat aloitti ensimmäisenä maailmassa tilauslennot Vietnamiin  26.12.1998. Ideaa pidettiin täysin hulluna siihen aikaan, mutta idea osoittautui niin hyväksi,  että lennot ovat jatkuneet tähän päivään asti hyvällä menestyksellä.



Lämmin vastaanotto Saigonissa ja ne ihanat hotellijohtajat
Olin ensimmäisellä lennolla mukana, koska rankkasateet olivat sinä vuona kestäneet paljon pidempään kuin normaalisti ja menin varmistamaan, että kaikki sujuisi hyvin. Hotelleina Saigonissa meillä oli mm. Sofitel ja vaatimattomimpana Saigon Star hotelli.
Saigon Starilla on aina paikka sydämessäni, koska hotellin silloinen johtaja oli kirjoittanut henkilökunnalleen koulutuskirjeen suomalaisista.
Kirjeessä oli Suomen historiaa ja maantietoa, mutta kansanluonnetta kuvaava jakso oli mieleen jäävin. Siinä luki, että ”me suomalaiset olemme rauhaa rakastava kansa ja hotellin henkilökunnan pitää käyttäytyä niin, että rauha ei rikkoonnu. Leipä pitää suomalaisen onnellisena ja vauraana ja kansallisruoka on makkara, suomalainen ei ole koskaan niin täynnä, ettei vielä yksi makkarasiivu lisää maistuisi. Kulttuuripuolella pudämme kansantanssista, kansalliskirjailija on Jens Bodde, joka käänsi Raamatun ruotsiksi. Ralliajajat ja Häkkinen mainittiin kirjeessä myös.”
Muutenkin ensimmäistä lentoa juhlittiin kaikkialla musiikilla ja kakkukahveilla.




 


Matkailu osuuskuntien ja valtion kontolla
Siihen aikaan matkailu oli valtion yhtiöiden hallussa ja rantakohteissa paikalliset edustajat olivat osuuskuntien päälliköitä, Na Trangissa vastasi metsähallitus ja Phan Thietissä kalustusosuuskunta. Nythän yksityisyrittäjyys on sallittua myös matkailussa. 
Infrastruktuuri oli vaatimatonta, tiet melkoista perunapeltoa sateiden jälkeen ja Vietnam Airlinesilla oli vain potkurikoneita NaTrangiin.



Mieleenpainuva huone ja maailman onnellisin mies
Na Trangin yhden hotellin huoneen muistan myös ikuisesti. Huoneessa oli kukkatapetit, eri kukkakuosia olevat verhot, valtavassa peitossa oli suuri ruusukuvio, huonekalut olivat tummaa puuta helmikoristein, lisäksi huoneessa oli lasikaappi, jossa Buddhan patsaita, joissa hintalappu ja karaokelaite. Televisioitten päällä oli hotellissa kukallinen huppu.

Na Trangin paikallinen edustaja oli ja on Tan, joka sanoi olevansa maailman onnellisin mies, koska hänellä oli maailman ihanin työ, kaikista kaunein nainen maailmassa vaimona, ihan täydellinen. Nyt hänellä on oma firma ja kymmeniä työntekijöitä.



Korkkaamaton rantakohde Phan Thiet
Phan Thiet oli silloin täysin korkkaamaton rantakohde, suomalaiset olivat siellä ensimmäisiä asiakkaita ja Mui Nen ranta täysin neitseellinen.

Nykyiset rantakohteet Hoi Anin lisäksi
Rantakohdetta valitessa Vietnamissa kannattaa pitää mielessä vuodenaika. Tammi – helmikuussa on paras varautua Na Trangissa ja Hoi Anissa viileämpiin iltoihin ja joihinkin sadekuuroihin.
Etelä – Kiinan meri on voimakas ja siellä on isoja aaltoja, joten kannattaa varmistaa, että hotellissa on myös uima – allas.
Palvelu on ystävällistä ja henkilökuntaa on runsaasti. Englannin kielen osaaminen on ihan kohtuullista tasoa.



Phuc Quacin saari
Phuc Quacin saaresta(50x25 km) on tullut monen suosikki viime vuosina. Saari on reilun tunnin lentomatkan päässä Saigonista etelään Siaminlahdella ja on vielä aika alkuperäinen kohde. Hotellit sijaitsevat pääkaupungin Duang Dongista lähtevällä rantakaistaleella. Hotellit ovat matalia, bungalow tyylisiä ja sijaitsevat yleensä aivan rannalla.



http://www.dulichanz.com/Images/phu_quoc_southern_islands.jpg

Saaren etu on trooppinen vehreys ja hyvä ilmasto jo heti alkuvuodesta ja tyyni meri. Täällä on hieno hiekkaranta ja aarniometsää.

Auringonlaskut ovat upeita ja täällä syö hyvin, paljon äyriäisiä ja kalaa. Tänne tullaan ennen kaikkea lepäämään ja viettämään leppoisaa rantalomaa. Mitään pakollisia nähtävyyksiä ei ole. Hotellit ovat aika pieniä ja keskitasoa.

Phan Thiet/Mui Ne
Phan Thietin etu on se, että sinne pääsee maanteitse. Tie on suora ja hyväkuntoinen ja maisemat kivoja. Matkaan taukoineen pitää laskea noin viisi tuntia.
Kun aloitimme 1998, täällä oli vain muutama hotelli, parin vuoden kuluttua oli jo 6 kilometrin päässä olevalle Mui Ne hienolle rannalle noussut paljon tasokkaita hotelleita. Viimeisin vaihe oli, kun venäläiset löysivät Mui Ne rannat. Nyt hotellit ovat puolityhjiä, kun venäläisten määrä on laskenut.

Phan Thiet on leijasurffareitten lempikohde Vietnamissa. Itse pidän tosi paljon Phan Thietin kalastajakaupungista. Siellä voi tarkkailla normaalia vietnamilaista elämää.
Tässä kohteessa on golfkenttä ja suosittelen loistavaa retkeä Dalatin kaupunkiin.

Kuvahaun tulos haulle phan thiet
                                            Kuvahaun tulos haulle phan thiet

Na Trang
Yksi vanhimpia rantakohteita Vietnamissa, Aurinkomatkat alkoivat matkat jo 1994. Lento Saigonista ja olet perillä. Koska kohde jo vakiintunut ovat hotellit korkeatasoisia. Na Trang on 300 000 asukkaan vilkas kaupunki ja sitä ympäröi värikäs maaseutu hyvin hoidettuine kylineen.

Na Trang on muinaisen Champa kultturin aluetta ja täältä löytyy muistomerkkejä mm Cu Laon vuorella sijaitseva Po Nagar vuodelta 781, temppeli, joka oli pyhitetty maan jumalalle.
Champa ajalta löytyy useampia temppeleiden torneja kaupungissa.

Kaupungin edustalla on Bambusaari, jonne pääsee kaapelihissillä ja jossa voi vierailla akvaariossa tai vesipuistossa.

Lisäksi kiertomatkat ovat hyvin suosittuja, perinteinen reitti kulkee Hanoista Halong Bayhin, sieltä Hueen ja Hoi Aniin ja lopuksi Saigoniin sekä Mekong deltalle. Hanoissa voi olla talvella viileää ja lämpötilaerot Hanoin ja Saigonin välillä voi olla jopa 20 astetta.
Myös risteilyjä tehdään nykyään paljon, lähtevät  yleensä Hongkongista tai Singaporesta.
Vietnamissa on paljon eri heimoja ja pohjoisessa Sapa on suosittu vierailukohde.



 

 

 

 

 

 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti