tiistai 17. maaliskuuta 2015

Hoi An - hurmaava yhdistelmä luontoa ja kulttuuria




Hoi An sijaitsee Keski - Vietnamissa, 30 kilometrin päässä Danangista.
Lentäen Saigonista menee reilu tunti.
Hoi An on Saigoniin verrattuna pikkupaikka vain 120 000 asukasta, mutta yllättävän monipuolinen.


Mihin majoittua
Ensimmäinen valinta hotellin suhteen on harkita asuuko vanhan keskustan vieressä vai rannalla tai vaikka puolessavälissä. Itse päädyin rannalle ja se oli hyvä valinta minulle, koska huoneestani oli jokinäkymällä ja joen elämää kaikkina vuorokauden aikoina oli kiehtova seurata. Hotellin shuttle bussilla pääsi 6 kilometrin päässä olevaan keskustaan kätevästi. Myös polkupyöriä oli vuokrattavana useassa paikassa.
Lisäksi majoitusvaihtoehtona ovat viehättävät Homestay paikat. Asut samassa taloudessa isäntäväen kanssa ja seuraat heidän elämäänsä läheltä. Charming Hoi An Homestaytä voin suositella tälläisestä majoituksesta haaveilevalle.

 Tra Quen orgaaniset viljelmät

Maasto on tasaista
ja kaupungin ympäristössä on vihreä maaseutu

Viiletä pyörällä riisipeltojen laidalla
Hoi Anissa on kiva viilettää riisipeltojen keskellä ja useat yrittäjät järjestävät pyöräretkiä. Pyöräteitä ei tietenkään ole eikä kypäriä, mutta maasto on tasaista ja liikenne on kohtuullista.


Lähistöllä onkin monta mielenkiintoista kohdetta, kävisikö katsomassa orgaanisia viljelmiä Tra Quen kylässä, perinteisten lyhtyjen valmistusta Kimin Bongin riippumattokylää. Tra Ahieu kalastuskylään tarvitaan jo vene avuksi.
Kalastus on ollut täällä aina tärkeä elinkeino ja täällä kalastetaan mitä erilaisimmilla menetelmillä. Hoi An on kala - ja äyriäisruokien paratiisi.




Street castro oli täällä jo satoja vuosia ennenkuin sanaa edes Euroopassa tunnettiin.
Hoi An on yksi maailman parhaita katuruuan paikkoja, jos itse ei uskaltaudu kokeilemaan,voi osallistua puolenpäivän katuruoka retkelle.
Kokkikurssit ovat myös tosi suosittuja ja edullisia, Hoi An onkin foodien kannalta loistopaikka. Monet Vietnamin parhaista kokeista ovat tältä alueelta kotoisin. Huippukokki Vickyllä on mukava ja edullinen Street Castro paikka Vy s Market ihan keskustasa, kannattaa kokeilla.



Kansainvälinen vanhakaupunki, UNESCO: n suojelukohde
Hoi An on kauppamerensatamana ollut aina kansainvälinen paikka, kiinalainen, japanilainen, jopa hollantilainen vaikutus näkyy täällä.
Vanhan kaupungin värikkäät kadut ovat täynnä 1600 - ja 1700 - luvulta olevia historiallisia taloja. Matalat talot ovat hyvin säilyneitä, päärakennusmateriaali on puu ja tiili ja talot sijaitsevat vierivieressä kävelykadun laidalla.  Kuuluisimmat rakennukset ovat kiinalaisten rakentamat kokoontumishallit(näillä tiloilla ollut sekä kaupallinen että uskonnollinen merkitys) ja pagodat ja japanilaisten rakentama katettu puusilta 1800 - luvulta.










Hoi An on myös tekstiilikeskus. Muodikkaita vaatteita ja koruja on myynnissä. Silkin lisäksi paljon ohutta pellavaa. Myös kenkiä tehdään mittatilauksena. Kauppojen lisäksi kaikkea saa värikkäiltä markkinoilta.



Hoi Anissa on kaksi hiekkarantaa, An Bang Beach ja Cua Dai Beach ovat  ihan ok, mutteivat toki Vietnamin parhaimmistoa. Tyrskyt meressä ovat aika voimakkaat.
Veneretkellä pääsee Cham saarelle, jossa on kuulemma mahtava ranta ja hyvät snorklausvedet.



Hoi Anin paras anti on sen monipuolisuus ja hyvä palvelu kaikkialla. 
Kun risteilyvieraat tulevat, toki pääkatu täyttyy, mutta illan tullen taas paikalliset valtaavat kadut.
Mukava seurata kalastajien lähtemistä joelle aamutuimaan, maanviljelijöiden aherrusta pellolla, nuudeleitten kuivatusta sivukadulle tai lasten kiiruhtamista kouluun.




Kerran kuussa järjestetään tunnelmallinen täyden kuun juhla vanhassa kaupungissa. Hotellini edustalla joella oli joka ilta kaunis lyhtyesitys.




















Hoi Aniin ei voi olla rakastumatta ja juuri nyt oli ihanteellinen aika vierailla kohteessa. Lämpötila oli 24 - 26 astetta ja aurinkoista.
Tammi - helmikuussa  voi viileämpää ja muutamia sadekuuroja.
Jos kaipaa välistä isompiin ympyröihin voi piipahtaa Danangin kaupungissa ihailemassa Marmorivuoria ja marmorista tehtyjä valtavia patsaita. Samalla kannattaa käydä Cham museossa ja esittelee aikakautta 400 - 1400 luvun Champa kulttuuria. Champa väki on kauppiasväkeä, silkkiä, norsunluuta ja kulttuuri oli saanut vaikutteita sekä Kiinasta että Intiasta.
Ma Sonin raunioalueella pääsee tutustumaan Champa kulttuuriin syvällisemmin.
Danangin kuululla rannalla China Beachillä on vieri vieressä luksushotelleja, huvilakyliä ja jopa iso kasino.
Vietnamin sodan aikana amerikkalaiset sotilaat tulivat tänne lomailemaan ja mm. elokuvassa Apocalypse Now kuvataan silloista tunnelmaa. China Beach onkin siten monen amerikkalaisen pysähdyspaikka Vietnamin lomallaan nykyäänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti