torstai 15. joulukuuta 2016

Elämää Tyynen Meren saarilla - Uusi Kaledonia


Elämää Tyynellä Valtamerellä

Reittini kulki Sydney – Uusi Kaledonia kaksi kohdetta Noumea ja Mare, Fidzi kolme kohdetta Port Denerau, Suva ja Dravuni Island- Vanuatu kaksi satamaa Port Vila ja Aneityum- Sydney.



Holland American alus Noordam

Sydney on yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista, dynaaminen ja täynnä elämää. Tyynen Meren  saaret ovat luonnoltaan ja kulttuuriltaan upeat, missään en ole maailmassa nähnyt sellaisia rantoja ja merta. Vesi oli kristallinkirkasta, täynnä värikkäitä kaloja ja koralleja, sukeltajan ja snorklaajan paratiisi. Paikallinen kulttuuri tiukkoine heimoperinteineen ja taiteineen on kiinnostava.




Palanen Ranskaa Tyynellä Valtamerellä – Uusi Kaledonia
Keskellä Tyyntä Valtamerta oletkin yhtäkkiä Ranskassa, Uusi Kaledonia on ainakin toistaiseksi Ranskan erikoisalutta. 1980 – luvulla oli verinen itsenäisyystaistelu ja lopulta 2018 on luvattu pitää äänestys siitä, että äänestetäänkö itsenäisyydestä ja koska.

Saarten historia on pitkä ja ensimmäinen ulkopuolinen saarelle tulija oli Kapteeni Cook, joka sai erittäin ystävällisen vastaanoton paikallisilta 1774. Yhtä ystävällistä vastaanottoa paikalliselta eivät enää saaneet ranskalaiset, jotka tulivat saarille 1800 – luvulla. Uusi Kaledonia liitettiin Ranskan alueeksi Napoleon III aikaan 1853. Saarelle Ranskasta lähettiin pääasiassa vankeja.

Nikkeliesiintymiä löytyi 1864 ja tällöin kaivostoiminta sai alkunsa. Kaivos rakennettiin paikallisten Pyhälle Maalle ja siitä nousi ensimmäinen verinen kapina.

Vähän lukuja
Uuteen Kaledoniaan kuuluu yli 70 saarta ja pääsaari on 400 kilometriä pitkä ja 70 km leveä. Saaren itäpuolella on erittäin runsas kasvillisuus, keskellä saarta on vuorijono ja lännessä maasto on kuivempaa.
Asukkaita kaikilla saarilla on noin 270 000 ja pääkaupunki Noumeassa 180 000.

Väestö on hyvin kansainvälistä, yli puolet on melanealaisia ja polynesialaisia, noin 30 % Euroopasta, pääasiassa Ranskasta. Loppuväestöä on eri puolelta maailmaa, paljon aasialaisia mm. vietnamilaisia ja japanilaisia.

Pääkaupunki Noumea
Noumean ensivaikutelma on merellinen, joka puolella on huvipursisatamia, suurimpaan mahtuu 3000 venettä

Noumean keskuspaikka on Place de Cocotiers eli Kookosten Aukio. Aukiota vasapäätä on Musee de Ville Noumea, kaupungin museo, jossa on mm. kaupungin pienoismalli Noumeasta toisen maailmansodan aikaan, jolloin saarella oli suuri amerikkalainen tukikohta.









Place d Cocotiersillä pelataan ranskalaiseen tyylin petanqueta ja kaupungissa on myös tasokas akvaario. Akvaariossa on hohtavia koralleita, joita ei näy monessakaan paikassa maailmassa.

Vanhempia siirtomaa-ajan aikaisia rakennuksia näkee Latinalaisessa korttelissa, jossa paljon pikku kahviloita.

Kaupungissa on värikäs vihannes – ja hedelmätori ja kaunis roomalaiskatollinen katedraali.

Noumeassa ranskalaisuus näkyy mukavissa ranskalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Tosin euro ei käy maksuvälineeksi, kuten oli ajatellut, vaan täällä on oma valuutta Polynesian frangi. Koska suurin osa tavaroista on tuontitavaraa, hinnat ovat korkeita.




Keltainen pikkujuna Tchou Tchou tekee parin tunnin kaupunkikierroksen ja menee myös parhaalle näköalapaikalle Quen Torole.



 

Paikalliset heimot ja kulttuurikeskus Tjibaou
Alkuperäiskansat ovat jakaantuneet klaaneihin. Paikallisen väestön elämään, tarinoihin ja uskomuksiin tutustuu parhaiten Noumea Kulttuurikeskuksessa Tjibaoussa, rakennukset ovat italialaisen arkkitehdin Renzo Pianon suunnittelemia.













Kulttuurikeskuksessa näkee paikallisten asumuksia, kuulee tarinoita kasvien merkityksestä kulttuurissa ja tarinoita heimon tavoista ja uskomuksista. Heimoja on saarilla yli kolmesataa ja kullakin heimolla on oma johtajansa ja sen lisäksi joka perheellä on oma johtaja. Kulttuuri on edelleen hyvin patriarkallinen.

Paikallisen syövät paljon jamssia ja tapiokaa kookosmaidossa keitettynä sekä kalaa ja trooppisia hedelmiä.

Osa heimoista ovat omaksuneet jo länsimäiset tavat, osa elää vielä vanhan perinteen mukaan. Koska Uusi Kaledonia on Ranskan erityisaluetta, täällä on koulupakko 16 ikävuoteen asti ja maan kieli on ranska, joka ei vahvista heimokielten asemaa.

Parasta on hienot rannat ja merenalainen elämä

Parrasta on kuitenkin mennä rannoille snorklaimenaan, sillä merenpinnan alla on varsinainen aarreaitta. Pääsaarella on kolme rantaa, itäpuolella on Lemon Bay, joka on paitsi tunnettu hyvänä surffirantana, sen alueella on runsaasti ravintoloita ja viikonloppuisin se on iltaelämän vilkas keskus.

Anse Vata rannalla on ensimmäinen luksushotelli Le Meridien. Vedet tämän rannan edustalla ovat hyviä kalastusalueita. Paikalliset kalastavat verkoilla.



 

Maailman suurin laguuni ja hienot pikkusaaret
Upea paikka on saari Amadee, joka on 45 minuutin venematkan päässä pääsaaresta. Saarella on majakka, jonka huipulta on mahtava näköala alas laguuniin. Laguuni on maailman suurin 24 000 km 2. Saaren edessä on maailman toiseksi suurin koralliriutta, sukeltamalla tai lasipohjaveneestä voit seurata värikästä merenalaista elämää ja pieniä kilpikonnia.

Ranta on valkohiekkainen. Amadee on UNESCO: n luonnonsuojelu perintökohde.


Copy New Caledonia Tourism

 
 Toinen paratiisisaari on Ile aux Canards (Ankkojen saari), sen edustalla meressä on runsaasti kaloja, saarelle on valkohiekkainen ranta, jossa paikalliset myyvät taidetta. Tämän saaren voi vuokrata itselle vaikka kokonaan ja järjestää saarella juhlat.

Mangrovea ja jokia
Voit myös tehdä kanoottireissun Dumbea joelle tai ihastella katamaarista käsin mangrove alueita ja sen mielenkiintoista eläinmaailmaa.

Turistin kannalta itse pääkaupunki Noumea [AS1] ei ole mitenkään kiinnostava, on paras lähteä merelle, saarille ja itäpuolella pääsaarta oleville rannoille tai paikallisiin kyliin.

Pääelinkeino on täällä nikkelin tuotanto, kalastus ja matkailu. Matkailua halutaan kehittää, mutta korkea hintataso on esteenä kehitykselle. Myöskin palvelu on hieman nuivaa, vaikka osaisikin jonkin verran ranskaa.

Toinen Uuden Kaledonian paikoista, joissa kävin, oli Maren saari. Siellä oli meno paljon rennompaa ja ihmiset ystävällisempiä kuin Noumeassa. Fidzin ja Vanuatun jälkeen huomasi, että oltiin taas EU- alueella. Tiet olivat hyviä, busseissa oli turvavyöt ja muutenkin perusinfra kunnossa.







Maressakin oli aivan upeita rantoja ja rauhaa. Yejele Beach oli huikea, valkoista hiekkaa ja kristallinkirkasta vettä.




 



 [AS1]

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti