torstai 15. joulukuuta 2016

Bula- upea, ihana Fidzi


Fidzi – tropiikin luontoa ja uskomattoman ystävällisiä ihmisiä

 

Bula, Bula kaikuu joka puolella, kun liikkuu Fidzillä. Bula tarkoittaa hei, tervetuloa, hyvää elämää. Fidzhiläiset ovat uskomattoman hymyileviä ja auttavaisia. Koska matkailu on tärkeä elinkeino, he ovat tottuneet matkailijoihin ja palvelu pelaa. Englanti on maan virallinen kieli, jonka lisäksi puhutaan yli kahtasataa paikallista kieltä.

Sää suosii matkailijoita suurimman osan vuotta, on aurinkoista ja lämmintä. Viileintä on heinä-elokuussa ja lämpimintä tammi-maaliskuussa. Jo nyt marraskuussa lämpöä oli yli 30 astetta. Saaret ovat vulkaanista maaperää ja siksi täällä kasvaa lähes kaikki. Kookospalmu ja Banyon puu ovat yleisiä, paljon erilaisia kukkia. Rehevää ja vihreää!

Saaria on 333
Fidzillä on saaria 333 ja niistä 110 on asuttuja, koko maassa asuu 960 000 asukasta. Suurimmat saaret ovat Viti Levu ja Vanua Levu, joissa suurin osa väestöä asuu. Fidzi on kehitysmaa, jossa paikallisten elintaso on vielä alhainen, mutta saarilla on siistiä ja perusinfrastruktuuri on kunnossa. Matkailijalla hintataso on kohtuullinen, huomattavasti Uutta Kaledoniaa halvempi. Fidzi on turvallinen paikka ja myös malaria vapaa maa.

Australialaisten suosittu rantalomakohde ja häämatkalaisten unelmapaikka
Fidzille tullaan aurinkolomalle, australialaiset ja uusiseelantilaiset lapsiperheet suosivat kohdetta. Heidän suosimiaan saaria on paljon. Suosittuja ovat Mamamucan saariryhmä ja täällä mm. Manan ja Castawayn saaret. Mamamucan eteläisin saari on Tavarua, jota pidetään yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista. Reppumatkailijat suosivat Yasawa saaria.

Saarelta toiselle pääsee kätevästi laivakyydillä ja useilla saarilla on lentokenttä. Fidzillä matkailu on hyvin kehittynyttä ja matkailijan elämä helppoa.

Luontomatkailijan unelmakohde


Fidzi on luontomatkaajalle kuten lintubongarille ja ennen kaikkea sukeltajille loistava paikka.

Soft coral capital of world
Jean Cousteau on sanonut ” Fidzi is the soft coral capital of world”, pehmytkorallit viihtyvät virtaavassa vedessä. Vedenalainen väriloisto on huikaiseva ja erilaisia kalalajeja on 15 000. Sukelluskohteita ja varusteita saa lähes kaikilla pääsaarilla. Vesi in todella kirkasta ja vesi on miellyttävän lämmintä myös uimiseen, kuin linnunmaitoa.

Paikallista heimokulttuuria
Kulttuurista kiinnostuneille Fidzi tarjoaa tutustumista paikalliseen heimokulttuuriin ja rituaaleihin. Myös paikallinen taide kuten puumaskit ovat hienoja. Upeita tekstiilejä on kaikkialla ja ovat osa saarten visuaalista ilmettä.


Fidzillä elää rinnakkain vanha perinne ja nykyaika ja se luo nuorisolle takuulla ristikkäispaineita. Väestö jakaantuu eri heimoihin, joihin synnytään. Heimon jäsenillä on sovitut tehtävät, jotka periytyvät sukupolvesta toiseen. Heimopäälliköllä on paljon valtaa.

Perinteitä edustavat mm. fidzhiläiset tulitanssijat, joilla on kyky tanssia kuumien kivien päällä. Papilla on tärkeä rooli rituaalissa sen aloittajana ja lopettajana.







Maassa on hyvin hieno musiikkikulttuuri, kaunista kuorolaulua ja tansseja, jotka kertovat heimon tavoista ja jokapäiväisestä elämästä. Fidzillä ollessa kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa polynesialainen show, aivan upeaa laulua ja tanssia. Joka puolella, jopa ostoskeskusten edustalla on kuoroja laulamassa. Musiikki on hyvin kaunista ja melodista.
 


Viti Levu – Nadi ja Suva
Itse kävin Viti Levun saarella, sen länsi-että itäpuolella. Molemmilla puolilla on kansainvälinen lentokenttä, länsipuolella saarta on Nadin kaupunki ja itäpuolella sijaitsee pääkaupunki Suva.

Matkailijan kannalta länsipuoli on paikka, jonne kannattaa mennä, koska siellä ovat rannat ja parhaat hotellit.

Saarella on kaksi päätietä Kings Road ja Queens Road, joka kertoo brittimenneisyydestä. Britit pitävät valtaa 1874- 1970, jolloin Fidzi itsenäistyi. Edelleen tosin täällä ajetaan vasemmalla puolella tietä ja monet lait ja tavat ovat muistoja brittiajasta.

Lännen kaupungin Nadin ulkopuolella noin 5 kilometrin päässä on upea resort alue huippuhotelleineen ja golfkenttineen. Port Denerau - alue on täynnä kauppoja ja ravintoloita ja sieltä käsin lähtevät veneretket lähisaarille ja illallisristeilyt. Täältä voi myös varata lento retkiä lähisaarille kuten Mamanukan saarille ja Muscat Coven alueelle.



Länsipuolella on vuorijono Sleeping Giant, jonne voi tehdä patikkaretkiä vesiputouksille tai vierailla upeassa orkidea puutarhassa, jonka on perustanut amerikkalainen näyttelijä Burr ja puutarhassa on 400 erilaista orkidealajia. Täällä myös Sobeton kuumat lähteet ja mutakylpypaikka.



Nadin hindutemppeli
Nadin kaupungin lähellä on suuri hindutemppeli, intialaisia tuotiin aikoinaan sokeripelloille töihin ja nykyään väestöstä iso osa on intialaisia. Paikallisten meleeanelaisten ja intialaisten välillä on ollut jonkin verran jännitteitä ja kahinointia.



Ihanaa ruokaa ja juomaa
Ruokana Fidzillä on paljon kalaa ja äyriäisiä, kanaa, joka kypsennetään maauunissa. Mausteena käytetään kookosmaitoa ja inkivääriä ja currya. lisukkeina käytetään jamssia, tapiokaa ja makeaa perunaa sekä leipäpuun hedelmää.




Paikallinen juoma on kava, jota tehdään punapippurin sukulaista muistuttavasta kasvista ja kuumennetaan puuastiassa. Kyse ei ole alkoholista, mutta jotain huumaavaa ainetta siinä on. Paikalliset kehuvat, että kava hoitaa kaikki taudit mm. alentaa verenpainetta. itse en maistanut, mutta ne jotka maistoivat, sanoivat sen olevan kamalan makuista. Hyvin näytti paikallisille miehille maistuvan. Kava osa heimokulttuuria ja sen valmistamiseen liittyy paljon rituaaleja.




Pääkaupunki Suva saaren toisella puolella on maan pääkaupunki, jossa mm. parlamentti kokoontuu. Asukkaita on 175 000.  Kaupunki on täynnä uusia ostoskeskuksia, Suvan satama on iso ja kaupungin yleisilme on vähän likainen.

Suuri kala- sekä vihannesmarkkina- alue. Useita puistoja mm. kasvitieteellinen puutarha ja Fidzin kansallismuseo sijaitsee Suvassa, museon yksi mielenkiintoisimmista esineistä on paholaisen kanootti.




Pientä jännitettä väestön keskuudessa on ilmassa, monet kaupat ja yritykset ovat kiinalaisten tai intialaisten omistuksessa ja paikallisväestöllä on alemmat työt. Intialaiset valittavat, että paikalliset ovat laiskoja ja eivät halua tehdä töitä. Johtuen isosta intialaisten määrästä, Suvassa on paljon aasialaisia ravintoloita, myös kiinalaisia ja japanilaisia.

Suva ei minusta kaupunki, jonne Euroopasta asti ei kannata tulla, Fidzillä on tarjottavana niin paljon parempaa. Jos sinne joka tapauksessa menee, kannattaa suunnata maaseudulle ja vaikka Colo – I- Suva  Parkiin, iso sademetsäalue tai Rewan kulttuurikylään.

Vierailin myös pienellä Drajuunin saarella, joka on vain kaksi kilometriä pitkä. Paljon kookospalmuja, upea ranta ja pieni kylä, jossa koulu. Kouluvelvollisuus on Fidzillä 12 ikävuoteen asti.




Lähisaarilta väki tuli veneillä myymään kankaitaan ja käsitöitään, kun matkailijoita saarella. Täällä ymmärsi ”Island Time” merkityksen, minnekään ei ole kiire, aurinko paistaa, turkoosi meri ja leppoisa merituuli. Hienoja koralleja ja värikkäitä kaloja veden pinnan alla. Näitä paratiisisaaria on Fidzi täynnä, Island Hopping saarelta toiselle olisi paras tapa tutustua Fidziin!


Bula ja Vinaka(kiitos)

Au saa liu mada – nähdään uudestaan ihana Fidzi ja sen superihanat ihmiset!

 Kyyneleet melkein valuivat, kun paikalliset esittivät upean jäähyväislaulun isa, isa….


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti