lauantai 18. kesäkuuta 2016

Herkuttele Baskimaassa - Bilbao ja San Sebastian


Baskimaan ruoka on maailmankuulua ja se on saanut laajasti tunnustusta korkeasta tasostaan.

Kalat ja äyriäiset




Ruoka tehdään loistavista lähialueen raaka – aineista. Koska ollaan lähellä merta, mereneläviä on paljon. Suosittu kala on turska ja tunnetuin resepti on bacalao a pil pil.




Äyriäisiä on vaikka mitä tarjolla, katkarapujen lisäksi on erilaisia rapuja mm. hämähäkkirapu. Ankeriasta ja tonnikalaa on tarjolla, suosittu pataruoka on kalastajan pata Marmitako, jossa on tonnikalaa ja perunoita.




Pienissä kalastajakylissä kuten Santurtzissa saa hiilellä paistettuja sardiineja.







Pintxot, Txiquiteo ja Txakos
Espanjan Baskimaan puolella pikku suupalat pintxot ovat klassikko. Pintxot ovat vähän pienempiä annoksia kuin tapakset ja ne usein syödään vaalean patonkipalan päällä. Bilbaossa oli useita Pintxo paikkoa, jossa oli keskitetty vaan yhteen raaka-aineiseen kuten juustoihin tai turskakalaan. Baskimaassa tunnetaan termi Txiquiteo tai Poteo, joka tarkoittaa sitä, että kierretään eri pintxo paikkoja vuoronperään ja aina yksi seurueesta maksaa koko satsin siinä ravintolassa.

 


 




 Ruokaan suhtaudutaan niin vakavasti, että miehillä on omat gastronomiset yhdistyksensä Txokosit, jossa tekevät yhdessä ruokaa.


San Sebastianin yksi Txokoista, jonne yhdistyksen jäsenet tulevat tekemään ruokaa yhdessä



Ruoka -ajat
Ruoka ajat ovat aika perinteisiä, lounas alkaa aikaisistaan klo 13 ja päättyy noin klo 15.30 ja illallinen alkaa klo 20 maissa, jopa myöhempään.

Espanjan puolella on tarjolla menyitä, jossa alku-, pääruoka- ja jälkiruoka sekä puoli karahvia viiniä henkeä kohden. Lounasaikaan menulounaan saa 10 eurolla. Myös ravintoloiden maistelumenut ovat hyvä vaihtoehto varsinkin tasokkaimmissa ravintoloissa.

Baskimaan juomat
Juomana on hyviä viinejä, kuohuviinejä ja erikoisuutena siiderit. Paikallinen pirskahteleva valkoviini txakoli muodostui suosikkijuomaksi. Viinin hinta on todella halpa, usein lasillinen viiniä oli halvempi kuin pullovesi.


Getarian viiniviljelmiä, kuva Copy Eusk travel


Tässä minun ehdotukseni ruokapaikoiksi

Bilbao

Vanha Kaupunki

Victor Montes, Plaza Nueva, www.victormontes.com



Suosikkiravintolani vanhassa kaupungissa oli ehdottomasti Plaza Nuevolla oleva perinteinen Victor Montes. Erinomaiset pintxokset, mutta myös muu ruoka, tekevät paljon perinneruokia kuten häränhäntäkeittoa. Perinteet jo vuodelta 1931 ja tässä ravintolassa allekirjoitettiin sopimus Museo Guggenheimin perustamisesta Bilbaoon.

La Bodeguilla



Kauppahalli Mercado de la Ribera on täynnä eri ruokapaikkoja, paras paikka on mielestäni La Bodeguilla. Kauppahallissa kannattaa tutustua loistaviin kalatiskeihin.

Ciderhouse Amaga, Calle de Santa Maria 13, www.asadoarriaga.com
Kuten nimestä huomaa, täältä saa hyvää siideriä ja kyytipojaksi makkaroita ja liharuokia. Rento tunnelma.

Vanhassa kaupungissa on paljon ihania pieniä herkkukauppoja mm. Calle de  Perrolla oleva juustokauppa.


Uusi Puoli

Cafe Iruna, Colon de Larreategui, 13, www.cefeirunabilbao.net



Tähän ravintolaan kannattaa tulla jo pelkän tunnelman vuoksi ja ruoka on myös hyvää. Erikseen pintxo tiski ja pöydät aterian nauttimista varten. Paikka on suosittu, joten kannattaa varsinkin viikonloppuisin varautua jonottamaan pöytää. Ruokaa on tarjottu jo vuodesta 1903 alkaen. Samalla yrittäjällä on Plaza Circularissa Cafe de Granja, jossa myös kannattaa pistäytyä.

La Vina del Ensanche, Diputazio Kalea 10, www.lavinadelensanche.com


La Vina del Ensanche on suosittu ravintola, heillä on myös viihtyisä baari ja oma herkkukauppa.

El Globo, Diputazio Kalea 8, www.bardetapasbilbao.com
Melkein kulman takana on El Globo, jota voin myös suositella. Aina täynnä, mikä kertoo paikan tasosta. Suositelen maistamaan erityisesti hämähäkki rapugratiinia.

Yandiola, Plaza Arrikbar www.yandiola.com
Huippuravintola, jolla on Michelin tähti sijaitsee hulppeassa kulttuurikeskuksessa Alhondigassa. Ravintola sijaitsee kattoterassilla. Traditionaalista baskiruokaa on tarjolla modernilla twistillä.

Serantes 1, Calle Licenciado Poza
Samannimisiä ravintoloita on Bilbaossa kolme 1, 2 ja 3. Ovat erikoistuneet mereneläviin, herkullisia hummereita.

Guggenheimin museon ravintolat

Bistro Guggenheim


Guggenheimin museossa on kolme ravintolaa, kaikki tosi hyviä. Kahvilassa loistavaa pikkusyötävää, viehättävä Bistro ravintola ja sokerina pohjalla Michelin tähden ravintola Nerua. Ravintolan nimi tulee viereisestä Nervion joesta. Kokkina on kuulu Josean Alija.

Lounashinnat ihan kohtuullisia, pöytävaraus on ehdottomasti tehtävä. Loistava viinivalikoima.

Zortziko, Calle Alameda de  Mazarredo 17 www.zortziko.es
Kolmas Michelin tähden ravintola, jota suosittelen Bilbaossa, on Zortziko, kokkina Daniel Garcia. Rauhallinen, tyylikäs tunnelma ja tarjoaa innovatiivisia ruokia.

Suosituin pintxo katu on Bilbaossa Pozas, joka on täynnä baareja. Viikonloppuisin ja jalkapallo – otteluiden jälkeen meno on tosi vauhdikasta

 



San Sebastian
Koko Baskimaan uusi keittiö alkoi San Sebastianista. 1970 – luvulla joukko baski keittiömestareita teki opintomatkan Ranskaan ja uudisti baskikeittiön. Keskeisiä hahmoja oli Mari Arzak, jonka ravintolaan edelleen tehdään pyhiinvaellusmatkoja. Uusista keittiömestareista mainetta on saanut Martin Berasategui.

Tänä päivänäkin San Sebastianissa on väkilukuun nähden eniten Michelin tähden ravintoloita maailmassa.

Kolme Michelin tähteä: Arzak, Akelarre, Martin Berasategui

Kaksi tähteä: Mugaritz

Yksi tähti: Alameda, Elkano(Getaria), Kokotaa, Mirador de Ulia ja Zuberoa

Itse en tällä kertaa syönyt näissä San Sebastianin Michelin paikoissa, olisi vaatinut jo paljon ennen matkaa pöytävarauksen. Samaan aikaan vierailulla ollut Bruce Springsteen söi illallista vaimonsa kanssa Arzakissa. Jo ravintolan sijainti on ainutlaatuinen, se sijaitsee kukkulalla San Sebastianin yläpuolella, Kokki Juan Mari on 74 - vuotias, mutta on edelleen aktiivisesti mukana. Tytär Elena jatkaa ravintolan pitämistä. Paljon erikoisia ruokia, tarjolla on myös ihania jälkiruokia. Viinivarasto käsittää 100 000 pulloa.


Ravintola Arzak

San Sebastianin pikku kalastajasatamassa on monta viihtyisää kalaravintolaa. Tunnelma on iltaisin tosi kiva, kalasatama on ihan Kristus kukkulan alapuolella ja vanhan kaupungin vieressä. Söin ravintola Marinelassa ja kala oli tuoretta ja maukasta ja hinta kohtuulinen. Paikalliset suosivat simpukkaravintola La Mejilloneraa. Ravintola on aina täynnä, joten tiskille pääsyyn pitää käyttää vähän kyynärpäitä.

Pintxojen maailmanmestari
San Sebastian on pintxojen maailmankaupunki. Vanhassa kaupungissa on iso määrä pintxo ravintoloita, tunnetuin katu on varsinkin Calle de Agosto 31 katu.

 La Concha rannalta Londres y Inglaterra Hotellista ylöspäin tulee kävelykadulle Calle de Urbieta, jossa iso määrä pintxos baareja ja kahviloita.

Omat pintxo suosikkini San Sebastianissa

A Fuego Nero, Calle 31 de Agosto, www.afuegonero.com


Kolmen nuoren kokin paikka, täällä saa todella herkullista ruokaa ja kauniisti aseteltuna. Sisustus on tummaa, design lamppuja. Ruoka on molekyylikeittiön oppien mukaista. Maista pintxo Gildaa, oliivi, chilipippuria ja anchovista tai ankkasalaattia.

La Cepa, Calle de Agosto 31, www.barlacepa.com


Runsas valikoima maukkaita pintxoja

Hidalgo 56, Pase Colon 15, www.hidalgo56.com




Joen toisella puolella, muodikkaassa Grosin kaupunginosassa oleva pintxo ravintola. Ei halvemmasta päästä, mutta loistava laatu ja tunnelma.

Atari Gastroteka, Calle Mayor 18, www.gastroleku.com

Santa Marian basilikaa vastapäätä oleva nuorekas paikka, tartar pihvi, mustekalaa ja perunaa ovat suosittuja annoksia.

Bar Astelehena, Plaza de la Contitucion, www.restauranteastelena.com

Tästä baarista on hyvät näkymät kaupungin pääaukiolle. Varsinkin lämpimät pintxos ovat herkullisia.

Borda Berri, Calle Formin Calbeton 12

Keittiömestari Inaki Gukinin paikka. Kotoisa baari, vanhoja valokuvia. Ihana sienirisotto ja hyvää turskaa.

Kannattaa ehdottomasti käydä kahdessa kauppahallissa San Sebastianissa, nimittäin Bretxa ja San Martinissa.

Noin puolen tunnin päässä San Sebastianista on pikku merenranta kylä Getaria. Se on muodinluoja Balenciagan kotikaupunki(museo) ja tunnettu hyvästä grilliruoasta niin kala- kuin liharavintoloista. Täällä on myös Michelin tähden ravintola Elkano. Getariassa on myös viiniviljelmiä.


Getaria, kuva copy EuskTravel


Makeaa jos tekee San Sebastianissa mieli, niin mene Ijentean kadun leipomoo, Pasteria Oiartzumiin. Sitä pidetään kaupungin parhaana leipomona.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti