Baskimaan ruoka on maailmankuulua ja se on saanut
laajasti tunnustusta korkeasta tasostaan.
Ruoka tehdään loistavista lähialueen raaka – aineista.
Koska ollaan lähellä merta, mereneläviä on paljon. Suosittu kala on turska ja
tunnetuin resepti on bacalao a pil pil.
Äyriäisiä on vaikka mitä tarjolla, katkarapujen lisäksi on erilaisia rapuja mm. hämähäkkirapu. Ankeriasta ja tonnikalaa on tarjolla, suosittu pataruoka on kalastajan pata Marmitako, jossa on tonnikalaa ja perunoita.
Pienissä kalastajakylissä kuten Santurtzissa saa hiilellä paistettuja sardiineja.
Äyriäisiä on vaikka mitä tarjolla, katkarapujen lisäksi on erilaisia rapuja mm. hämähäkkirapu. Ankeriasta ja tonnikalaa on tarjolla, suosittu pataruoka on kalastajan pata Marmitako, jossa on tonnikalaa ja perunoita.
Pienissä kalastajakylissä kuten Santurtzissa saa hiilellä paistettuja sardiineja.
Pintxot,
Txiquiteo ja Txakos
Espanjan Baskimaan puolella pikku suupalat pintxot ovat klassikko. Pintxot ovat vähän pienempiä annoksia kuin tapakset ja ne usein syödään vaalean patonkipalan päällä. Bilbaossa oli useita Pintxo paikkoa, jossa oli keskitetty vaan yhteen raaka-aineiseen kuten juustoihin tai turskakalaan. Baskimaassa tunnetaan termi Txiquiteo tai Poteo, joka tarkoittaa sitä, että kierretään eri pintxo paikkoja vuoronperään ja aina yksi seurueesta maksaa koko satsin siinä ravintolassa.
Espanjan Baskimaan puolella pikku suupalat pintxot ovat klassikko. Pintxot ovat vähän pienempiä annoksia kuin tapakset ja ne usein syödään vaalean patonkipalan päällä. Bilbaossa oli useita Pintxo paikkoa, jossa oli keskitetty vaan yhteen raaka-aineiseen kuten juustoihin tai turskakalaan. Baskimaassa tunnetaan termi Txiquiteo tai Poteo, joka tarkoittaa sitä, että kierretään eri pintxo paikkoja vuoronperään ja aina yksi seurueesta maksaa koko satsin siinä ravintolassa.
San Sebastianin yksi Txokoista, jonne yhdistyksen jäsenet tulevat tekemään ruokaa yhdessä
Ruoka
-ajat
Ruoka ajat ovat aika perinteisiä, lounas alkaa aikaisistaan klo 13 ja päättyy noin klo 15.30 ja illallinen alkaa klo 20 maissa, jopa myöhempään.
Ruoka ajat ovat aika perinteisiä, lounas alkaa aikaisistaan klo 13 ja päättyy noin klo 15.30 ja illallinen alkaa klo 20 maissa, jopa myöhempään.
Espanjan puolella on tarjolla menyitä, jossa alku-,
pääruoka- ja jälkiruoka sekä puoli karahvia viiniä henkeä kohden. Lounasaikaan
menulounaan saa 10 eurolla. Myös ravintoloiden maistelumenut ovat hyvä
vaihtoehto varsinkin tasokkaimmissa ravintoloissa.
Baskimaan
juomat
Juomana on hyviä viinejä, kuohuviinejä ja erikoisuutena siiderit. Paikallinen pirskahteleva valkoviini txakoli muodostui suosikkijuomaksi. Viinin hinta on todella halpa, usein lasillinen viiniä oli halvempi kuin pullovesi.
Juomana on hyviä viinejä, kuohuviinejä ja erikoisuutena siiderit. Paikallinen pirskahteleva valkoviini txakoli muodostui suosikkijuomaksi. Viinin hinta on todella halpa, usein lasillinen viiniä oli halvempi kuin pullovesi.
Getarian viiniviljelmiä, kuva Copy Eusk travel
Tässä minun ehdotukseni ruokapaikoiksi
Bilbao
Vanha
Kaupunki
Victor
Montes, Plaza Nueva, www.victormontes.com
Suosikkiravintolani vanhassa kaupungissa oli ehdottomasti
Plaza Nuevolla oleva perinteinen Victor Montes. Erinomaiset pintxokset, mutta
myös muu ruoka, tekevät paljon perinneruokia kuten häränhäntäkeittoa. Perinteet
jo vuodelta 1931 ja tässä ravintolassa allekirjoitettiin sopimus Museo
Guggenheimin perustamisesta Bilbaoon.
Kauppahalli Mercado
de la Ribera on täynnä eri ruokapaikkoja, paras paikka on mielestäni La Bodeguilla. Kauppahallissa kannattaa
tutustua loistaviin kalatiskeihin.
Ciderhouse
Amaga, Calle de Santa Maria 13, www.asadoarriaga.com
Kuten nimestä huomaa, täältä saa hyvää siideriä ja kyytipojaksi makkaroita ja liharuokia. Rento tunnelma.
Kuten nimestä huomaa, täältä saa hyvää siideriä ja kyytipojaksi makkaroita ja liharuokia. Rento tunnelma.
Vanhassa kaupungissa on paljon ihania pieniä
herkkukauppoja mm. Calle de Perrolla oleva juustokauppa.
Uusi
Puoli
Cafe
Iruna, Colon de Larreategui, 13, www.cefeirunabilbao.net
Tähän ravintolaan kannattaa tulla jo pelkän tunnelman
vuoksi ja ruoka on myös hyvää. Erikseen pintxo tiski ja pöydät aterian
nauttimista varten. Paikka on suosittu, joten kannattaa varsinkin
viikonloppuisin varautua jonottamaan pöytää. Ruokaa on tarjottu jo vuodesta
1903 alkaen. Samalla yrittäjällä on Plaza Circularissa Cafe de Granja, jossa myös kannattaa pistäytyä.
La
Vina del Ensanche, Diputazio Kalea 10,
www.lavinadelensanche.com
La Vina del Ensanche on suosittu ravintola, heillä on
myös viihtyisä baari ja oma herkkukauppa.
El
Globo, Diputazio Kalea 8, www.bardetapasbilbao.com
Melkein kulman takana on El Globo, jota voin myös suositella. Aina täynnä, mikä kertoo paikan tasosta. Suositelen maistamaan erityisesti hämähäkki rapugratiinia.
Melkein kulman takana on El Globo, jota voin myös suositella. Aina täynnä, mikä kertoo paikan tasosta. Suositelen maistamaan erityisesti hämähäkki rapugratiinia.
Yandiola, Plaza
Arrikbar www.yandiola.com
Huippuravintola, jolla on Michelin tähti sijaitsee hulppeassa kulttuurikeskuksessa Alhondigassa. Ravintola sijaitsee kattoterassilla. Traditionaalista baskiruokaa on tarjolla modernilla twistillä.
Huippuravintola, jolla on Michelin tähti sijaitsee hulppeassa kulttuurikeskuksessa Alhondigassa. Ravintola sijaitsee kattoterassilla. Traditionaalista baskiruokaa on tarjolla modernilla twistillä.
Serantes
1,
Calle Licenciado Poza
Samannimisiä ravintoloita on Bilbaossa kolme 1, 2 ja 3. Ovat erikoistuneet mereneläviin, herkullisia hummereita.
Samannimisiä ravintoloita on Bilbaossa kolme 1, 2 ja 3. Ovat erikoistuneet mereneläviin, herkullisia hummereita.
Guggenheimin
museon ravintolat
Bistro Guggenheim
Guggenheimin museossa on kolme ravintolaa, kaikki tosi
hyviä. Kahvilassa loistavaa pikkusyötävää, viehättävä Bistro ravintola ja
sokerina pohjalla Michelin tähden ravintola Nerua. Ravintolan nimi tulee viereisestä Nervion joesta. Kokkina on
kuulu Josean Alija.
Lounashinnat ihan kohtuullisia, pöytävaraus on ehdottomasti
tehtävä. Loistava viinivalikoima.
Zortziko,
Calle Alameda de Mazarredo 17 www.zortziko.es
Kolmas Michelin tähden ravintola, jota suosittelen Bilbaossa, on Zortziko, kokkina Daniel Garcia. Rauhallinen, tyylikäs tunnelma ja tarjoaa innovatiivisia ruokia.
Kolmas Michelin tähden ravintola, jota suosittelen Bilbaossa, on Zortziko, kokkina Daniel Garcia. Rauhallinen, tyylikäs tunnelma ja tarjoaa innovatiivisia ruokia.
Suosituin pintxo katu on Bilbaossa Pozas, joka on täynnä baareja. Viikonloppuisin ja jalkapallo –
otteluiden jälkeen meno on tosi vauhdikasta
San
Sebastian
Koko Baskimaan uusi keittiö alkoi San Sebastianista. 1970 – luvulla joukko baski keittiömestareita teki opintomatkan Ranskaan ja uudisti baskikeittiön. Keskeisiä hahmoja oli Mari Arzak, jonka ravintolaan edelleen tehdään pyhiinvaellusmatkoja. Uusista keittiömestareista mainetta on saanut Martin Berasategui.
Koko Baskimaan uusi keittiö alkoi San Sebastianista. 1970 – luvulla joukko baski keittiömestareita teki opintomatkan Ranskaan ja uudisti baskikeittiön. Keskeisiä hahmoja oli Mari Arzak, jonka ravintolaan edelleen tehdään pyhiinvaellusmatkoja. Uusista keittiömestareista mainetta on saanut Martin Berasategui.
Tänä päivänäkin San Sebastianissa on väkilukuun nähden
eniten Michelin tähden ravintoloita maailmassa.
Kolme Michelin tähteä: Arzak, Akelarre, Martin Berasategui
Kaksi tähteä: Mugaritz
Yksi tähti: Alameda, Elkano(Getaria), Kokotaa, Mirador de
Ulia ja Zuberoa
Itse en tällä kertaa syönyt näissä San Sebastianin
Michelin paikoissa, olisi vaatinut jo paljon ennen matkaa pöytävarauksen.
Samaan aikaan vierailulla ollut Bruce Springsteen
söi illallista vaimonsa kanssa Arzakissa.
Jo ravintolan sijainti on ainutlaatuinen, se sijaitsee kukkulalla San
Sebastianin yläpuolella, Kokki Juan Mari on 74 - vuotias, mutta on edelleen aktiivisesti
mukana. Tytär Elena jatkaa ravintolan pitämistä. Paljon erikoisia ruokia, tarjolla
on myös ihania jälkiruokia. Viinivarasto käsittää 100 000 pulloa.
Ravintola Arzak
San Sebastianin pikku
kalastajasatamassa on monta viihtyisää kalaravintolaa. Tunnelma on iltaisin
tosi kiva, kalasatama on ihan Kristus kukkulan alapuolella ja vanhan kaupungin
vieressä. Söin ravintola Marinelassa ja
kala oli tuoretta ja maukasta ja hinta kohtuulinen. Paikalliset suosivat
simpukkaravintola La Mejilloneraa.
Ravintola on aina täynnä, joten tiskille pääsyyn pitää käyttää vähän kyynärpäitä.
Pintxojen
maailmanmestari
San Sebastian on pintxojen maailmankaupunki. Vanhassa kaupungissa on iso määrä pintxo ravintoloita, tunnetuin katu on varsinkin Calle de Agosto 31 katu.
San Sebastian on pintxojen maailmankaupunki. Vanhassa kaupungissa on iso määrä pintxo ravintoloita, tunnetuin katu on varsinkin Calle de Agosto 31 katu.
La Concha rannalta
Londres y Inglaterra Hotellista ylöspäin tulee kävelykadulle Calle de Urbieta, jossa iso määrä
pintxos baareja ja kahviloita.
Omat pintxo suosikkini San Sebastianissa
A
Fuego Nero, Calle 31 de Agosto, www.afuegonero.com
Kolmen nuoren kokin paikka, täällä saa todella
herkullista ruokaa ja kauniisti aseteltuna. Sisustus on tummaa, design
lamppuja. Ruoka on molekyylikeittiön oppien mukaista. Maista pintxo Gildaa, oliivi, chilipippuria ja
anchovista tai ankkasalaattia.
La
Cepa, Calle de Agosto 31, www.barlacepa.com
Runsas valikoima maukkaita pintxoja
Hidalgo
56,
Pase Colon 15, www.hidalgo56.com
Joen toisella puolella, muodikkaassa Grosin
kaupunginosassa oleva pintxo ravintola. Ei halvemmasta päästä, mutta loistava
laatu ja tunnelma.
Atari
Gastroteka, Calle Mayor 18, www.gastroleku.com
Santa Marian basilikaa vastapäätä oleva nuorekas paikka,
tartar pihvi, mustekalaa ja perunaa ovat suosittuja annoksia.
Bar
Astelehena, Plaza de la Contitucion, www.restauranteastelena.com
Tästä baarista on hyvät näkymät kaupungin pääaukiolle.
Varsinkin lämpimät pintxos ovat herkullisia.
Borda
Berri, Calle Formin Calbeton 12
Keittiömestari Inaki Gukinin paikka. Kotoisa baari,
vanhoja valokuvia. Ihana sienirisotto ja hyvää turskaa.
Kannattaa ehdottomasti käydä kahdessa kauppahallissa San Sebastianissa,
nimittäin Bretxa ja San Martinissa.
Noin puolen tunnin päässä San Sebastianista on pikku
merenranta kylä Getaria. Se on muodinluoja
Balenciagan kotikaupunki(museo) ja
tunnettu hyvästä grilliruoasta niin kala- kuin liharavintoloista. Täällä on
myös Michelin tähden ravintola Elkano. Getariassa
on myös viiniviljelmiä.
Getaria, kuva copy EuskTravel
Makeaa jos tekee San Sebastianissa mieli, niin mene
Ijentean kadun leipomoo, Pasteria
Oiartzumiin. Sitä pidetään kaupungin parhaana leipomona.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti