maanantai 6. kesäkuuta 2016

Bilbao - teollisuuskaupungista kulttuurikaupungiksi



Bilbaossa on tapahtunut uskomaton muutos teollisuuskaupungista kulttuurikaupungiksi. Aikoinaan kaupunkikuvaa hallitsi suuri telakka ja terästehtaat. Satama siirtyi muualle ja 1970 – luvalla Euroopan terästehtaat hiipuvat. Kaupunginisien piti miettiä, mitä tulevaisuudessa. Guggenheim oli kiinnostunut rakentamaan museon Espanjaan, mutta koska 1992 Barcelonassa oli olympialaiset ja Sevillassa maailmannäyttely, ainoa Espanjan kaupungeista, joka oli kiinnostunut hankkeesta, oli Bilbao. Frank Gehry suunnitteli uskomattoman upean rakennuksen Nervion joen rantaan ja avajaiset olivat 1997 ja edelleen museo toimii hyvin matkailijoiden houkuttimena.

Guggenheimin museo
 

Rakennus on edelleen yhtä vaikuttava ja upea kuin muistan ensivierailusta vuonna 2000. Museo on päällystetty puolen millimetrin paksuisilla titaanilevyillä ja rakennukselle on ominaista kaarevat muodot. Museossa on hyvin erilaisia näyttelytiloja ja taulut ja videoteokset pääsevät hyvin esille.

Jeffrey Koonsin Poppy koira, jonka piti olla esillä vain avajaisvuonna, on niin suosittu, että siitä ei todellakaan voi luopua. Guggenheimin museon sijainti on myös loistava, aivan Nervion joen varrella.

 

Museo on satsannut myös huippuruokaan, museossa on kolme ravintolaa, kahvila, tasokas Bistro ja yhden Michelin tähden ravintola Nerua. Mutta jo kahvilan pintxot ovat erittäin korkeatasoisia.

Bilbao on nykyään vaan niin paljon muutakin kuin Guggenheim!

Loistavaa arkkitehtuuria
Arkkitehtuurin ystäviä todella hemmotellaan Bilbaossa. Melkoisia WOW rakennuksia on kaupungissa useita, myös huikean kauniit sillat ovat osa kaupunkikuvaa. Siltoja on tehty puusta, kivestä, betonista ja lasista. Tunnetuimmat sillat ovat Zubizuro ja Euskalduna sillat. Zubizuron on suunnitellut arkkitehti Santiago Calatrava, joka on myös suunnitellut Bilbaon hienon lentokentän.



Ceasar Pellin suunnittelema korkea tornitalo ja alla
Fosterin suunnittelemista metroasemista yksi





Kirjaston lasiseinää, jossa erikielisiä lauseita. Suomalainen lause on "Mutta isäni
taloa aion puolustaa" Tietääkö joku, mistä kirjasta lainaus on?




Huippuarkkitehti Ceasar Pelli on tehnyt 165 metriä korkean tornin, mutta mielenkiintoisin uusi rakennus on mielestäni Kulttuurikeskus Alhondiga, entinen viini- ja öljyvarasto, joka on alun perin rakennettu 1909. Se muodostuu kolmesta valtavasta rakennuksesta, jonka keskuksena on avoin tila Gran Plaza, jota koristaa 43 pylvästä. Talon sisällä on kirjasto, teatteri, auditorio, leffateattereita, gallerioita ja ravintoloita. Ylhäällä on aurinkoterassi ja uima- allas, yläkerran katto ja lattia on lasia, joten alhaalta Plazalta näkee uimareitten ääriviivat. Tämä on kohtaamispaikka, joka mahdollistaa kaikenlaisen kulttuurin. Rakennuksen on suunnitellut ranskalainen Philippe Starck.

 
Kulttuurikeskus Alhondiga
 
 
Samalla seudulla on paljon uusia, lasista tehtyjä hallintorakennuksia. Myös metroasemat on suunnitellut huippusuunnittelija Sir Norman Foster. Uusi jalkapallostadion San Mames on hulppea, sinne mahtuu yli 50 000 katselijaa. Jalkapallo on pyhä asia täällä ja Bilbao pelaa ykkösliigassa. Punavalkoisia kaulahuiveja ja seuran pelipaitoja näkee kaikkialla. Aina kun menee paikalliseen baariin, niin täällä, kuin muuallakin Espanjassa, TV melskaa jalkapalloa baarin nurkassa.
 
 
 
Suomalaiset ryhmät suosivat Ercilla hotellia, joka on loistavalla paikalla, mutta jo vähän kulunut. Tunnettu baari ja pintxo katu Poza on ihan vieressä.
Hotelli Carlton henkii vanhan ajan tunnelmaa ja sen keskeisempää paikkaa kuin Plaza Moyua on vaikea kuvitella.


Casco Viejo, Vanha kaupunki ja Txikiteo
Bilbao on perustettu jo 1300 – luvulla ja vanhan kaupungin kapeilla kujilla sen aistii.  Siete Calles, seitsemän katua muodostavat mielenkiintoisen labyrintin täynnä jännittäviä kulmia, aukioita ja rakennuksia barokki-, uusklassiselta ja art deco ajalta.

Keskuspaikka on Pyhän Nikolauksen kirkon aukio Plaza de Arenal, jossa sunnuntaisin on kukkatori ja vastapäätä on kaunis teatterirakennus Arriaga.

Keskuspaikka on Pyhän Nikolauksen kirkon aukio Plaza de Arenal, jossa sunnuntaisin on kukkatori ja vastapäätä on kaunis teatterirakennus Arriaga

Tyylikäs aukio Plaza Nuevo on täynnä neoklassisia rakennuksia 1700 – ja 1800- luvuilta, aukion ympärillä olevissa baareissa viihdytään. Omaksi suosikkipaikaksi tuli ravintola Victor Montes, hyvät pintxot ja loistava palvelu. Täällä voi harrastaa txikiteoa eli baarihyppelyä paikasta toisen. Aina yksi ryhmästä tarjoaa kierroksen ja sitten seuraavaan.








Vieressä on Plaza Unamuno, sympaattinen pikkuaukio, jonka varrella on sekä Baskimuseo että Arkeologinen museo.







Casco Viejon tärkeitä paikkoja on suuri kauppahalli Mercado de la Ribera, joka on täysin uusittu viime vuosina. Hyvä kalaosasto ja paljon pintxo paikkoja. Kauppahalli on kahdessa kerroksessa ja tilaa on 10 000 neliömetriä.

Casco Viejo on pääasiassa kävelykatu aluetta ja se on täynnä käsityöläisten kauppoja ja ihania herkkukauppoja.

Bellas Artes Museo ja Dona Casilda puisto/Uusi puoli
Bellas Artes museo jää turhan monelta väliin, vaikka teoksia on 6000 ja paljon sekä klassista että modernia taidetta, maalauksia ja veistoksia. Täällä on  baskitaiteilijoiden töitä, joita muualla ei näe.

Museo Bellas Artes


Vieressä on maisemapuisto Dona Casilda. Kauniita suihkulähteitä, vesilinnut viihtyvät täällä ja puiston kahviloissa ja penkeillä pääsee hetkeksi rauhoittumaan kaupungin hälinän keskellä.

Joen ranta
Kannattaa tehdä retki veneellä joelle, koska sieltä käsin näkee monet hienot rakennukset eri kulmasta. Nervion joen rantabulevardi täyttyy lenkkeilijöistä ja pyöräilijöistä vuorokauden kaikkina tunteina. Joen rantaa pääsee myös kulkemaan raitiotievaunulla ihan vanhaan kaupunkiin asti.

Retket lähialueelle – rantoja ja pikkukyliä
Bilbaossa on moderni, hyvin toimiva metro, jolla pääsee lähialueille. Rannalle pääsee mm. Plentzian rannalle.

Kiva retki on mennä ensin Areeten esikaupunkiin, jossa on hieno rantabulevardi ja kauniita huviloita. Joen voi ylittää joko gondolihissillä tai kävellen Portugaleten kylään. Areeten ja Portugaletten kylät ovat eri puolilla jokea ja sinne pääsee Puente de Vizcayan siltaa myöten. Silta on vanha kuljetussilta ja 160 metrin matkan voi kulkea teräsvaijereitten varassa roikkuvalla vaunulla.

 
Portugalete on viehättävä pikkukaupunki, jossa on musiikkipaviljonki ja aukio ihan keskustassa. Sanotaan, että täällä puolella jokea asuvat työläiset ja oikealla puolella jokea porvaristo.

Kun kävelee joen rantaa myöten Portugaletestä eteenpäin vielä pari kilometriä, tulee seuraavaan kylään Santurtziin, joka on kalastajien kylä ja täältä saa herkullisia sardiineja ja muita mereneläviä.




Miksi kannatta matkustaa Bilbaoon?

Persoonallinen vehreä Baskimaan suurin kaupuni
Sopivan kokoinen, kävellen pääsee hyvin joka paikkaan
Upea arkkitehtuuri
Hyvät ostosmahdollisuudet
Edullinen hintataso, hyviä ruokapaikkoja
Paikalliset ovat ystävällisiä ja auttavaisia
Guggenheim
Lähiseuduilla paljon mielenkiintoista nähtävää, Pamplona, Riojan viinialueet, Gernikan kylän tammi.

Hyvä aika matkustaa Bilbaoon on keväällä ja syksyllä, kesällä voi olla tosi kuuma. Nyt keväällä kaikki kukki ja luonto oli kauniimmillaan.











 










































 




























































































































 















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti