tiistai 16. helmikuuta 2016

Hongkong - Kiihkeärytminen metropoli


Hongkong muodostuu saarista
Hongkongille on tunnusomaista saaret, maa muodostuu yli 200 saaresta. Tunnetuin on Hongkongin saari.

Asukkaita pienellä alueella(1100 km 2) on yli 7,4 miljoonaa ja jatkuvasti väkeä muuttaa Manner Kiinasta tänne leveämmän leivän perään. Pelkästään Kowloonin alueella asuu 2.1 miljoonaa ihmistä alle 50 neliökilometrin alueella. Täällä olikin tv - ohjelma, jossa mietittiin, kuinka ahtaissa asunnoissa ihmiset voivat vielä asua ja voida hyvin.

Kuva Anne Raassina

Kiinalaisten jälkeen suurin vähemmistö Hongkongissa on filippiiniläiset, joita on yli 200 000, toimivat lähinnä kotiapulasina.

Myös intialaisia on paljon, elektroniikka kauppa ja vaatturiliikkeet ovat heidän hallussa. Myös Kowloonin kadulla kauppoihin houkuttelijat ja feikkitavaran myyjät ovat pääasiassa intialaisia.

Yllättävää, että amerikkalaisia asuu Hongkongissa nykyään enemmän kuin englantilaisia.


Kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen

Hongkong on kiihkeärytminen
Hongkongissa on paitsi paljon saaria ja siten myös vettä, niin täällä on myös paljon vuoria. Ominaista on vaihteleva, kukkulamainen maisema.

Kaupungin rytmi on hektinen, liikkeitä ja ravintoloita on joka puolella ja ihmiset vilistävät paikasta toiseen. Nathan Road ja sen lähialueet ovat kuin ikiliikkuja.

Kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen




Kuvat Marco Simonen
Hongkongista tulee mieleen New York, ihmiset kehuskelevat työmäärällään, mitä enemmän töitä ja pidempiä työpäiviä, sitä parempi.

Lähes jokainen toteaa ylpeänä, että kuolen varmaan pian sydänkohtaukseen. On oltava trendikäs ja pukeuduttava brändi vaatteisiin, muuten et ole olemassa. Aasialaiset vihaavat kävelemistä, mutta kuntosalille kyllä mennään jo klo 5.30.

Moni muutti ennen vuotta 1997 ulkomaille
Hongkongilaiset ovat tosi kansainvälisiä, monella on kaksi kansalaisuutta ja useat ovat asuneet osan elämästään ulkomailla.

Moni lähti ennen vuotta 1997 (brittihallinto loppui) tai heti sen jälkeen Kanadaan tai Australiaan, koska pelkäsivät Kiinan valtaantuloa, mutta ovat osin palanneet takaisin. Syynä kuulemma, että noissa maissa ei tienannut yhtä hyvin kuin Hongkongissa. Ja mikään ei kiinalaisten tultua kuulemma muuttunut liike elämän kannalta. Päinvastoin Hongkongista tuli portti valtaville Kiinan markkinoille.

Hongkongissa mitataan kaikki rahassa, on hienoa voihkaista, että me olemme niin materialisteja.

Hongkong - sekoitus vanhaa ja uutta


Hongkong on mielenkiintoinen sekoitus vanhaa ja uutta. Uutta edustavat mielettömät pilvenpiirtäjät ja lukuisat liikkeet, kiihkeä, kiireinen elämänrytmi. Osassa Hongkongia eletään vielä vanhojen kiinalaisten perinteiden mukaan.

Nykyään retkillä voi tutustua kiinalaisen horoskooppien tekemiseen, kalligrafiaan, kiinalaiseen perinne ruokiin ja kiinalaiseen lääkkeisiin.


Vanhaa on aamuinen tunnelma lintutorilla, jonne paikalliset kerääntyvät toisilleen seuraa pitämään ja lintujaan vertailemaan. Vanhaa on tunnelma pikkukujilla, jossa on teekauppoja, kiinalaisia lääkeyrtti kauppoja ja antiikkiliikkeittä. Paikallisten markkinoiden hyörinä poikkeaa täysin merkkiliikkeiden loistosta.


Paras alue nähdä tätä perinteistä elämää on Hongkongin saaren Western alue. Tällä seudulla on myös lukuisia kiinalaisia temppeleitä. Myös Mong Kokin vilkkailla kaduilla näkee perinteistä elämää yhä. Mong Kok on iltaelämän ja edullisten ruokapaikkojen paikka, jos haluaa selvitä vähän edellisemmin, kannattaa ottaa hotelli Mong Kokista.
Joka kaupungissa nykyään pitää olla maailmanpyörä, niin Hongkongissakin, sijaitsee saaren puolella
Kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen

Feng Shui


Myös rakennuksissa, olipa kyse valtavista pilvenpiirtäjistä tai pikkutaloista, noudattaa Feng Shuin periaatteita suunnittelussa, feng shui tarkoittaa vettä ja tuulta kirjaimellisesti. Suuntaus pyrkii asettamaan esineet harmoniaan suhteessa luontoon ja sitä kautta luomaan hyvää onnea. Kiinalaiset ovat hyvin taikauskoisia, numerot 3, 8 ja 9 ovat onnekkaita numeroita ja 4 puolestaan vähemmän onnekas numero. Rekisterikilvistä, jossa on numerot 8 tai 9, ollaan valmiita maksamaan suuria summia.

Ruokaa ja ostoksia – onko Hongkong maailman kaupallisin kaupunki?
Suurimmat huvit ovat ostokset ja syöminen. On myös hyväksyttävää viikonloppuisin vetää kunnon kännit. Neuroottisuudessaan hongkongilaiset ovat hauskoja ja tosi nopearytmisiä ja nuoret varsinkin tosi trendikkäästi pukeutuneita.

Ihmiset vaihtavat työpaikkoja nopeaan tahtiin saadakseen paremman aseman tai lisää liksaa. Kilpailu hyvistä koulutuspaikoista ja töistä on todella veristä.

Liikkeet ovat auki myöhään, lähes puoleen yöhön asti. Liikkeet ovat upeita, paljon huippusuunnittelijoitten kauppoja ja näyteikkunat ovat erittäin tyylikkäitä. Mitään sellaista tavaraa ei maailmassa ole, ettei se löytyisi Hongkongin kaupoista. Hongkongin voisi nimetä maailman kaupallisemmaksi kaupungiksi ihan positiivisessa mielessä, valtavat valotaulut ja upeat näyteikkunat ja kadulla olevat ihmiset myyntikyltteineen houkuttelevat kauppoihin. Shoppailijan unelmakaupunki!



Dim Sum

Dim Sum ateria on parasta Hongongissa, kuva Hongkong Tourist Board

  Markkinoita on joka makuun
Tunnelmaa luovat kapeat kauppakujat, joilla on suuret värikkäät kauppakyltit ja markkinapaikat, mm. jade – ja lintumarkkinat. Myös akvaariokaloille on oma markkinapaikkansa. Temple Streetin Yömarkkinat ja Naisten markkinat ovat vilkkaita ja yö markkinoilla voi tavata myös ennustajan.

Suuria kauppakeskuksia on joka puolella, olin hämmästynyt sataman Harbour Cityn merkkiliikkeiden tarjonnasta.

Iltaelämän keskus Lan Kwai Fong ja SoHo
Hongkongin saarella sijaitsee iltaelämän keskus, baareja, musiikki paikkoja. Tunnetuin katu iltaelämää ajatellen on Lan Kwai Fong katu, jossa on baari toisen vieressä. Katuja pitkin kuulemma pyörii ihmisiä alas viikonloppuisin tuiterissa.'

Lan Kwai Fong

Lan Kwai Fong iltaelämän keskus, kuva Hongkong Tourist Board

Itse ihastuin Hongkongin saarella olevaan Sohon alueeseen, jyrkkiä mäkiä on kuin San Franciscossa, todella tyylikkäitä pikku ravintoloita ja baareja.

Hulppeita näköalapaikkoja ja Penisula hotelli
Happy hour on täällä kova juttu, yleensä se alkaa klo 17.00 ja kestää aina klo 21.00 asti. Tärkeä, koska Hongkong ei ole halpa paikka. Hongkongissa on myös hulppeita näköalabaareja mm. Penisula hotellin Fenix baari hotellin 28 kerroksessa. Baarin naisten wc: stä on huikea näkymä. Penisula hotelli on yksi maailman tunnetuimmista hotelleista ja sillä on hieno kokoelma vihreitä Rolls Royce autoja. Hotelli oli myös paikka, jossa englantilainen kuvernööri joutui luovuttamaan vallan japanilaisille 1941 parin viikon taistelun jälkeen.


Yksi maailman perinteisemmistä hotelleista Penisula, 28 kerroksessa näköalabaari ja hieno näkymä myös varsinkin naisten toiletista. Vihreät Rolls Royce autot luovat oman tunnelmansa, ripauksen perinteistä brittiläisyyttä


Uutena näköalapaikkana on Hongkongin korkein rakennus International Commerce Center sky100, joka on 490 metriä korkea ja panoraama näköalaterassi on 393 metrissä. Hissillä pääsi minuutissa terassille.



Näköalaa arvostetaan myös ravintoloissa, suomalainen keittiömestari Eric Räty johtaa The Upper House hotellin ravintolaa Cafe Gray Luxe. Myös Four Season hotellissa ja Ritz Carlton hotellin 485 metrin korkeudessa on tasokkaat näköalaravintolat. Eivät ole mitään halpoja ruokapaikkoja, tasokkaita ja hinnakkaita näköalalisällä.

Joustava julkinen liikenne


Kuvat Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen

Julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Täällä on kattava metrojärjestelmä. Metro on erittäin siisti ja turvallinen illallakin. Lisäksi kulkevat kaksikerros bussit ja ratikat. Kantosiipialuksella pääsee Macaoon ja junalla Kiinan eri kaupunkeihin.

Vanhoja rakennuksia ei näy paljonkaan, tosin kirkkoja on satoja ja ne jäävät pilvenpiirtäjien väliin.

Vanha, kunnon Star Ferry



Star Ferryn lähtösatama Kowloonin puolella, kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen
Meri ympäröi kaupunkia joka puolelta, saarilla kun ollaan. Hongkongin satama on suuri, rahdin lisäksi on oma risteilysatama ja toki kuulu Star Ferry, joka kulkee Kowloonin ja Hongkongin saaren välillä. Star Ferry llä kulkemien on yksi Hongkongin halvoista nautinnoista, lautat lähtevät Kowloonin puolella Vanhan Kellotornin tuntumasta ja tulevat Hongkongin saarelle Central terminaalin, jonka yhteydessä on nykyään merimuseo ja uusi maailmanpyörä.



Museoitakin on, paras on kaupungin historiallinen museo. Juuri nyt Taidemuseo ja Tiedemuseo ovat molemmat remontissa, aukeavat taas 2016 lopussa. Koko museoiden ja kulttuurikeskuksen alue on nyt melkoisessa myllerryksessä ja remontissa.

Kuvat eivät parhaita mahdollisia, koska vierailuni aikana oli kylmintä 60 vuoteen Hongkongissa ja ensimmäisenä päivänä sateista. Paras aika ilman puolesta vierailla Hongkongissa on kevät ja syksy.

Myös Avenue of Stars on suljettu ja elokuvatähtien kädenjäljet on siirretty nyt lähistöllä olevaan Garden of Stars puistoon. Hongkong on tunnettu elokuvakaupunki.



Tilaa, rantoja ja luontoakin löytyy Hongkongista
Vaikka Hongkongin keskustassa asutaan ahtaasti, löytyy vielä tilaa ja luontoa Lantaun saarelta ja New Territoriesin alueelta. Luonnossa liikkuminen kiinnostaa entistä enemmän paikallisia.

Hong Kong Wetland Park

Paikallinen matkailutoimisto järjestääkin perinneretkiä New Territoriesin alueelle katsomaan mm. Lam Tsuen toivomuspuuta, Chuk Lam Sim Yenin  buddhalaista pyhättöä, jossa kolme suurta Buddha patsasta ja Hongkongin korkeinta luonnon kukkulaa Tai Mo Shania.

Stanlyen alueelta löytyy uimarantojakin, seutu on arvokasta asuinaluetta kuten Repulse Bayn ja Victorian Peakinkin asuinalueet hienojen maisemien ja lenkkipolkujen vuoksi. Tuntui, että Stanleyn alueella kaikilla asukkailla oli koira lemmikkinä, Kowloonissa en ole nähnyt yhtään koiraa.




Lamman saaret kalaravintolat


Kävimme myös Lamman saarella, jossa on rantakadulla useita loistavia kalaravintoloita.

Lamma Island Hopping Cruise

Lamman saaren tunnelmaa, ihania kalaravintoloita, kuva Hongkong Tourist Board

Suurin jumala on kuitenkin raha, rahaa tuovaa Buddhaa oli jono ihmisiä jonottamassa, että pääsisi silittämään mahaa, nöyryyden Buddhan edessä ei jonoa ollut.

Lapsille ja lapsenmieliselle paljon elämyspuistoja
Vuonna 2006 valmistui Disneyland Lantaun saarelle, ennestään perheille on jo olemassa meripuisto Ocean World, Nallekarhumaa ja Snoopy s eli Ressun Maailma.

Ocean Park Hong Kong
Ocen World kuva Hongkong Tourist Board

Juhlia vietetään aina kun mahdollista, marras- joulukuussa oli valojuhla ja meidän uuden vuoden lisäksi kiinalaisesta uutta vuotta vietetään suureellisesti ja värikkäin kulkuein.



Hongkongissa riittää tekemistä pitkäksikin aikaa, rytmiin on vain päästävä kiinni. Täällä voi tehdä lähes mitä tahansa, mutta rahaa kuluu uskomattomalla vauhdilla.

Kiinalainen tunnelma on säilynyt, sitä tapaa markkinoilla ja pikkukujilla, brittiläisyys ei niinkään korostu enää katukuvassa. Nykyään eivät kaikki enää osaa englantia, niin kuin ennen. Yliopiston kurssit ovat kuitenkin pääasiassa englanniksi.

Hongkong on kontrastien kaupunki ja kompakti, joten siihen on helppo tutustua.

Kaupungin slogan ”City of life” kuvaa paikkaa hyvin. Hongkongia joko rakastaa tai vihaa, mitään välimuotoa ei ole.


Kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti