perjantai 12. helmikuuta 2016

Brunei - yksi maailman rikkaimmista sulttanikunnista

Bruneissa on tilaa ja öljyä

Brunein sulttaanikunta sijaitsee Borneon saarella. Seutu on matalaa ja 70 % maasta on sademetsien peittämää.
Asukkaita on vain 400 000 ja maa on kooltaan 10 kertaa Singaporea suurempi, joten tyhjää tilaa ja luontoa on paljon.
Paikallisilla asukkailla on paljon etuja, koska maa on rikastunut öljyllä. opiskelusta maksetaan palkkaa, terveydenhoito on lähes ilmaista, valtio avustaa talon hankkimisessa. Talot ovat kooltaan isoja ja talon edessä on useita autoja, koska autot ovat halpoja samoin kuin polttoaine.
Kelluva Kylä
Osa väestössä asuu Kelluvissa kylissä, jotka on rakennettu paalujen päälle veteen. Mielenkiintoisin alue on Kamong Ayer, maailman suurin ”Kelluva Kylä”. Alueella liikutaan vesitaxeilla ja tässä isossa kelluvassa kylässä on koko kyläyhteisö markkinoineen, palo – ja poliisiasemineen ja sairaaloineen. 
Maan kehityksestä kertoo se, että vielä 1950 – luvulla 50 000 asui Kelluvissa kylissä, nyt enää 17 000. Valtio haluaisi siirtää heidätkin kaikki uusiin taloihin.







Elämää Kelluvassa kylässä, kuvat Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen


Rauhallinen pääkaupunki Bandar Seri Begawan
Maan pääkaupunki on Bandar Seri Begawan, joka sekin vaikuttaa rauhalliselta pikku kylältä. Asukkaita on 140 000, mutta määrä tuntuu vähemmältä. Paljon tyhjää tilaa ja puistoja. Kaupungin sykkeestä ei voi pahemmin puhua, täällä on aika unettavaa. Oppaamme tosin kertoi, että kun vanhemmat hakevat lapsia koulusta tai töiden loppuessa, on jopa liikenneruuhkia. Mikään bilepaikka maa ei ole,  Brunei on ”kuiva valtio”, jossa alkoholia ei myydä eikä tarjoilla.  Iltamarkkinoilla on kuulemma vilskettä, kun väki tulee nauttimaan lihavartaista ja markkinaelämästä.




Kuvat Anne Raassina

Hulppea Palatsi ja Moskeijat
Tärkein alue on mahtava sulttaanin palatsi Istana  Nurul Iman, joka on auki yleisölle vain muutamana päivänä vuodessa Ramadanin jälkeen. Palatsin puutarha on valtava, siellä on oma poolokenttä, hevostallit ja itse palatsissa huoneita on 2500. Hevosilla on ilmastoidut tallit.
Kaupungissa on pari todella näyttävää moskeijaa, Jame Asr Hassani Bolkiah moskeija, jossa on omat portaat ja rullaportaat sulttaanille. Kulta kimaltaa ja rakennukseen on käytetty italialaista marmoria ja mosaiikkeja ja katossa roikkuvat itävaltalaiset kristallikruunut.

Sulttaanin omat portaat ja rullaportaat moskeijaan




Moskeija Jame Asr Hassan Bolhiahin Moskeija puutarhoineen

Toinen moskeijoista on erittäin kaunis valkoinen moskeija veden äärellä Sultan Omar Ali Saifuddien Moskeija. Täällä kattokruunut ovat Venetsiasta, koristetiilet Englannista ja kattokupoli on kultaa.



Kaunis valkoinen moskeija Sultan Omar Ali Saifuddien moskeija, kuva Ilkka Palmroth ja Jukka Niskanen
Aarteita ja valtiojohtajien lahjoja Regalia museossa
Lisää kultaa on nähtävillä Kuninkaallisella Regalia rakennuksessa, jonne on kerätty kuninkaallisia laivoja ja kruunajaisissa käytettyjä esineitä mm. upeita miekkoja, kullalla päällystettyjä kilpiä, kuninkaallisia astioita ja kopio valtaistuimesta. Oma kokoelmansa on lahjoista, joita kuningas on saanut, vaikea keksiä lahjaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea.



Yleiskuva kaupungista on hyvin moderni ja avara. Brunei joki kulkee kaupungin halki. Tekniikan museo on museoista tunnetuin.



Suuria ostoskeskuksia on noussut viime vuosina mm. Gadongin iso ostoskeskus, suurin markkinapaikka on ulkoilmamarkkinapaikka Kianggeh, jossa paikalliset ostavat tuoretavaraa.
Hulppea luonto
Syy, miksi Bruneihin kannattaa matkustaa, ovat luonto ja luonnonpuistot. Sademetsää ei ole hakattu vaan sitä on nähtävissä koskemattomana. Täällä on isot mangrove alueet, joissa voi nähdä harvinaisia proboscis eli punanenä apinan. Se on oma suosikkini apinoista orangin, orang utangin ohella. Punanenä apinalla, jota leikkisästi kutsutaan myös ”Hollantilaiseksi”, koska uroksilla on iso valkoinen kaljamaha, pitkä punainen nenä ja pitkä häntä. Kun ne röhnöttävät puussa, ne näyttävät hyvinkin kännissä olevilta eurooppalaisilta miehiltä.

Monyet Belanda (Dutchman monkey)

Luonnosta kiinnostuneiden kannattaa mennä Ulu Tempurongin Kansallispuistoon, jossa voi kävellä viidakkopoluilla, ajatella pitkähäntäveneillä jokia pitkin. Kansallispuisto on 50 000 hehtaaria ja maasto on jyrkkää ja vetistä, joten kaikkialle puistoa ei päästä. Puistossa on polku, jota pitkin pääsee nousemaan rappusia ylös niin, että näkee sademetsän puiden latvat.

Image result for free photos ulu temburong national park

Öljyä Seriassa
Ihan erilainen kokemus on mennä retkelle Seriaan, joka on öljyteollisuuden keskus ja sinne kestää pääkaupungista puoltoista tuntia. Täällä öljyn ja kaasun avulla on luotu Brunein varallisuus ja kaikki ne etuoikeudet, joita paikalliset ovat tottuneet nauttimaan.
Sulttaanin mahtava autokokoelma ja hulivili veljen jahti
Nykyinen sulttaani on tunnettu paitsi mahtavasta palatsistaan ja kiinnostuksesta hevosiin, myös upean autokokoelman omistajana. Hänen veljensä on aiheuttanut enemmän skandaaleja mm. tuomalla missejä eri puolilta maailmaa juhlimaan kanssaan. Prinssi Jefrin huvipurren nimi on Tits eli tissit.

Bruneissa sijaitsee maailman toinen 7 tähden hotelli, The Empire Hotel and Country Club hotelli. Se oli välistä viisi vuotta kiinni ennen kuin uusi yrittäjä löytyi. Hotelli ei ulkoapäin näytä mitenkään erikoiselta, mutta on kuulemma sisältä todella hulppea.


Millä Brunei pärjää tulevaisuudessa, jos öljyn hinta vielä laskee? Bruttokansantuotteesta energiasektorin osuus on 70 prosenttia ja valtion tuloista peräti 92 prosenttia.
Tosin maalla on kaasua ja sulttaani on investoinut kiinteistöihin ympäri maailmaa. Itse sulttaani perheineen viihtyy hyvin Lontoossa suurimman osan vuotta.


Maa, joka kielsi joulun vieton
Brunei on erikoinen kokemus, epätodellinen rikkaan sulttaanin maa, jossa on huippukorkea brutto kansantuote(41 700 dollaria per asukas) ja asukkaat eivät maksa veroja. Siitä huolimatta en muuttaisi maahan! Varsinkin, kun tämä on ainoa maa maailmassa, jossa joulun vietto on lailla kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti