torstai 9. marraskuuta 2017

Kanadan ranskalaiset kaupungit Quebec ja Montreal


Kanadan eurooppalaisimmat ja ranskaa puhuvat kaupungit Quebec ja Montreal ovat hyvin erilaisia kaupunkeja.


Quebec(asukkaita 800 000) on helposti hahmotettavissa ja paljon pienempi kuin Montreal. Quebecissä elää vahva itsenäisyysliike ja ranskankielisiä on 97 prosenttia väestöstä, Montrealissa ranskankielisiä on enää 57 prosenttia. Montreal on Kanadan toiseksi suurin kaupunki, asukkaita on Montrealissa 1,6 miljoonaa ja jos lähiympäristö lasketaan mukaan, niin neljä miljoonaa. Quebecissa on porvariston hillittyä charmia ja Montreal on hyvin monikulttuurinen ja vähän rosoinen kaupunki.

Molemmissa kaupungeissa St. Lawrence joki luo oman tunnelmansa. Kumpikin kaupungeista on perustettu jo 1600 – luvulla, kun itse Kanada on vain 150 vuotta vanha valtio.

Vierailuni aikana Montreal juhli 375 – vuosijuhliaan eli kaupunki on perustettu 1642, Quebec jo 1608.


Quebec – porvariston hillitty charmi
Quebeciin ja paikallisiin asukkaisiin on helppo tutustua. On tunne, että on tervetullut ja täällä vallitsee pikkukaupunkitunnelma.

Kaupungissa on vielä 5 kilometriä vanhaa muuria nähtävissä, muurit rakennettu 1608- 1871 brittien ja ranskalaisten toimesta. Muurin läpi on neljä porttia, kuuluisin on Saint- Jean portti ja etelässä St. Louisin portti

Citadel – Amerikan Gibraltar

 
 Aloitin tutustumisen kaupunkiin Citadelin linnoituksessa(1820 – 1850), jota kutsutaan Amerikan Gibraltariksi. Värikkäät vartiosotilaat muistuttavat siitä, että Kanada on osa Brittiläistä kansanyhteisöä ja kuningatar Elisabet on maan hallitsija.

Linnoitus on edelleen sotilaskäytössä. Hienolla ilmalla täältä olisi upeat näkymät alas St. Lawrence joelle, mutta nyt sateli ja suuri 103 hehtaarin ympäröimä Aabrahamin tasangon puisto oli osittain mutavellinä. Tämä puistoalue oli ratkaiseva Amerikan historiassa, täällä käytiin 1759 ratkaiseva taistelu ranskalaisten ja brittien välillä. Britit voittivat taistelun, joka kesti vain tunnin.

Quebec – maankunnan pääkaupunki ja juhannus kanadalaiseen tyyliin
Quebecin kaupunki on Quebecin maakunnan pääkaupunki ja  täällä sijaitsevat kaikki hallintorakennukset kuten Parlamenttitalo. Sini- valkoista liljalippua näkyi kaikkialla ja maakunnan suojelupyhimystä juhlittiin peräti neljä päivää peräkkäin. Maakunnan suojeluspyhimys kun on Johannes, niin täälläkin oli vähän kuin juhannusjuhlat.



Vanhakaupunki ja Frontenacin linna


 
Quebecin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja se jakaantuu ala – ja yläkaupunkiin, joiden välillä kulkee hammasratajuna.

Ylhäällä kukkulalla on mahtava rakennus Frontenacin linna. Sen ovat suunnitelleet amerikkalainen arkkitehti Bruce Price ja kanadalaiset Maxwellin veljekset. Nykyään se toimii Fairmont hotellina ja vaikka hotellissa ei asukaan, suosittelen hotelin five o clock teetä. Dufferin terassilta on hieno näkymä alas kaupunkiin.

Frontenacissa oli historialliset tapaamiset Rooseveltin ja Churchillin välillä koskien G- Daytä ja täällä he valmistelivat Jaltan kokousta.

 
 
Alakaupunki on hyvin pittoreski, kapeita katuja, kivoja pikku liikeitä ja viehättäviä aukioita.

 

Museoita ja alkuperäiskansan kylä

 

Museoista mielenkiintoisin oli Sivilisaatio museo, Musee de la Civisation, jossa oli esitetty paikallista alkuperäisasukkaita ja heidän elämäänsä. Lähellä kaupunkia olisi ollut intiaaniheimo Wendaken asuinpaikka ja taidekeskus, mutten tällä kertaa ehtinyt sinne. Kylässä asuu 3000 intiaania.

Taidemuseo Musee National des Beax- Arts myös mielenkiintoinen, mutta en ehtinyt tällä kertaa.

Quebeciin pitää tulla toistekin ja paremmalla ajalla. Uusi kaupunki, joka on aika laajalle levinnyt, jäi paljolti näkemättä ja lähistöllä on Jaques Cartierin alue, hieno luontoalue, jossa järviä, jokia ja vuoria.

Montreal - särmikkyyttä ja kansainvälisyyttä
Quebecin idyllinen jälkeen olin aluksi Montrealissa hieman hukassa. Hotellini oli jonkin verran rosoisella alueella keskustassa St- Catherine kadulla. En aluksi tajunnut, että katu on peräti 11,5 kilometriä pitkä. Onneksi hotellini oli lähellä keskustaa ja vanhaa kaupunkia. Katu oikeasti kuvasi Montrealia ja sen monimuotoisuutta. Kun on kuulut kuinka monikulttuurinen ja suvaitsevainen Kanada on, niin Montreal kuvastaa tätä mielikuvaa hyvin. Asukkaita on tullut kaikkialta maailmasta, suurimmat ryhmät ovat italialaiset ja haitilaiset. Vähemmistöt näkyvät katukuvassa, seksuaalisilla vähemmistöillä on iso kaupunginosa. Kaiken maailman ravintoloita on paljon, omalla kadulla oli useita vietnamilaisia ravintoloita.
 
 

China Town ja puistot
 
 China Town temppeleineen oli ihan lähellä ja siellä todella tunsi olevansa Kiinassa, dumpling paikat olivat tosi hyviä.
 
Kaupungissa oli valtavasti puistoja, Mount Royal on mielettömän iso. Siellä oli lenkkeilijöitä, pyöräilijöitä ja piknikillä olevia tosi paljon, varmaan korostui, kun oli juhlapäivät. Täällä myös valtava kirkko St. Joseph s Oratory Mont Royal, joka tyyliltään edustaa renessanssia ja uskonnoltaan roomalaiskatollisuutta, kirkon esikuvana on käytetty Pietarinkirkkoa Vatikaanissa.
 
Vanhassa kaupungissa on Montrealin pääkirkko Notre Dam Basilica, joka on hyvin tunnelmallinen sisältä. Hienot lasi- ikkunat ja urut, kirkko on rakennettu 1829. Kirkon edustan aukio on tosi vilkas ja täältä pääsee kätevästi vanhan kaupungin pääkadulle St. Paulille, joka on täynnä matkamuistomyymälöitä ja kahviloita.


 
 Vanhasta kaupungista pääsee myös vanhalle satama- alueelle le Vieux Port alueelle St. Lawrence joen rantaa, josta voi ostaa laivaretkiä joelle tai käydä Tiedemuseossa tai Imax leffateatterissa.
 
 


 
 
Juhannuksen juhlintaa ja maanalainen kaupunki
Koska oli suojelupyhimys Johanneksen juhla, kaupungintalon edustan puistossa oli iso perhejuhla samoin Place des Art aukiolle oli rakennettu valtavat lavat juhlia varten. Upea ilotulitus lopetti neljän päivän juhlinnan.
 
Place des Art aukion alla on 32 kilometrin pituinen maanalainen kaupunki, täynnä kauppoja ja ravintoloita. En uskaltanut kauheasti pyöriä siellä, olisin takuulla eksynyt minun suuntavaistollani. Talvella toki maanalainen kaupunki on kiva, kun asteita Montrealissa voi olla miinus 40.

 

Montrealissa on myös hyvin toimiva metro – ja bussiliikenne.

Hienostoalue ja urheilua
Montrealin hienostokaupunginosa on Sherbrooke kadun kohdalla, täällä on luksuskauppoja, Ritz Carlton hotelli ja upea Modernin taiteen museo.

 

Urheiludiggareille on toki Olympia kylä, Formula rata ja Montreal on jääkiekon kehto.


 
Montrealin arkkitehtuuri tyyli on aika sekavaa, vanhaa ja uutta sikin sokin. Montrealiin ei ollut rakkautta ensi silmäyksellä, mutta pikkuhiljaa pääsi jyvälle kaupungin viehätyksestä. Juuri tuo monisärmäisyys, kansainvälisyys ja vireys alkavat kiehtoa. Paljon on teattereita, musiikkiklubeja ja iltaelämää.
 
 
 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti