maanantai 16. marraskuuta 2015

Sevilla - iloisten ihmisten ja Ferian kaupunki

Sevilla – Espanjan sielu
Sevilla on Espanjan sielu. Kaikki, mikä yhdistetään Espanjaan, löytyy aidoimmillaan täältä. Flamenco ja härkätaistelut, upea Feria, loistelias pääsiäiskulkue ja kapeat kujat valkoisine taloineen.
Härkätaisteluareena ja Flamenco Museo
Sevillassa on yksi vanhimmista toiminnassa olevista härkätaisteluareenoista Espanjassa ja täällä noudatetaan perinteitä viimeistä piirtoa myöten. Areenan yhteydessä on pieni museo, joka on kiinnostava. Härkätaistelukausi on huhtikuusta syyskuun loppuun ja liput maksavat 25 eurosta yli sataan euroon, varjopaikat ovat aina kalliimpia kuin aurinkopaikat.



Flamenco on syntynyt Sevillan mustalaisten musiikkina, luultavammin Trianan kaupunginosassa. Illalla, kun kaupungilla kävelee, joka paikassa kuulee kitaran soittoa ja flamencokenkien kopinaa. Sevillassa voi seurata todella korkealuokkaisia esityksiä.
Flamenco museo Museo del Baile Flamenco on ainutlaatuinen paikka ja siellä on myös iltaisin tasokkaita esityksiä samoin kuin Casa de la Memoria/Casa Cultura paikassa voit osallistua tanssi – ja musiikkitunneille itsekin.
Flamencolla sanotaan olevan terveyttä parantavia ominaisuuksia. Flamenco on elämäntyyli ja osa yhteiskuntaa täällä. Se luo harmoniaa ja yhteisöllisyyttä ja sen kautta voi ilmentää kaikkia tunteita.


Santa Cruzin juutalainen kaupunginosa
Asuimme tällä kertaa ihan katedraalin tuntumassa Santa Cruzin juutalaiskorttelissa. Lähellä ovat isot puistot ja kaikki merkittävät nähtävyydet. Illalla kiemurtelevien katujen ja pikku aukioiden tunnelma oli hyvä, vaikka joitakin katuja jo pidetään liian turistien valtaamina. Itse tykkäsimme ilmapiiristä ja hyvistä kulkuyhteyksistä.





Sevilla on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa ja uutta
Sevillassa on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa ja uutta, perinteisiä rakennuksia jo roomalais – ja maurilaisajalta, mutta myös uutta Wow arkkitehtuuria kuten 40 kerroksinen Torre Pelli(sama arkkitehti kuin Kuala Lumpurin Petronas torneilla) tai joen ylittävä silta Puente del Alamillo sekä uudistettu kauppahalli Puerta Trianassa joen varrella.



Torni Pelli

Marruskuu oli ihanteellinen aika vierailulle, oli aurinkoista, muttei liian kuuma. Edellisellä kerralla kesäkuussa oli niin kova helle, että loppupäivästä vaan etsi varjoisia paikkoja, pakoa kuumuudesta.
Sevilla tuntuu isolta kaupungilta, vaikka tärkeimmät paikat ovat kävelyetäisyydellä. Kaupungin halki kulkee Gualdalquivir joki ja asukkaita on nykyjään 700 000 ja lähialueet jos lasketaan mukaan, niin 1,3 miljoonaa.
Maailmannäyttelyt 1929 ja 1992
Kaupunkikuvaa ovat muokanneet kaksi maailmannäyttelyä, toinen pidettiin 1929 ja toinen 1992. Ensimmäisestä maailmannäyttelystä on jäljellä upea Maria Luisan puisto, jonne tullaan kävelemään ja soutelemaan tekojärvillä. Puisto on täynnä toinen toistaan viehättävämpiä rakennuksia Latinalaisesta Amerikasta, etenkin Guatemalan pieni valkoinen rakennus on sympaattinen. Rakennukset ovat edelleen käytössä mm. museoina. Puistoa koristavat appelsiinipuut, palmut ja lukuisat suihkulähteet.
Puiston vieressä on suuri Plaza de Espana aukio, jota ympäröivät useat rakennukset ovat nykyään valtion virastotaloja. Joen rannalla on 1300 - luvulta oleva Torre de Oro, ” Kultainen Torni”, joka toimii hyvin maamerkkinä. Rakennuksessa on aikoinaan ollut kultainen katto, siitä nimi.
Torre de Oro

Isla Cartuja
1992 Maailmannäyttely rakennettiin joen toiselle puolelle Isla Cartuja saarelle ja messualueen teema olivat tieteen ja taiteen tulevaisuuden visiot. Ultramodernit rakennukset ovat nyt mm. tutkimuskeskuksina. 1992 Sevillan Expo vuodesta  oli kulunut 500 vuotta siitä, kun Kolumbus purjehti uuteen maailmaan ensimmäisen kerran. Expon nimikin oli Löytöretkien aikaan.
Täälläkin uusi ja vanha kohtaavat, saari on saanut nimensä Cartuja luostarissa, jossa Kolumbus vietti aikaa ja jonne hän oli ensin haudattuna. Nykyään luostarissa toimii taidekeskus.
Isla Cartujan saarella on myös iso stadion, jossa pidetään tärkeitä konsertteja ja urheilutapahtumia
Paikalliset kaupunginosat Triana ja La Macarena
Paikallinen Trianan kaupunginosa on vierailun arvoinen. Edellisellä matkalla hotellimme sijaitsi Trianassa, joka on täynnä tosi kapeita katuja ja lisäksi autot parkkeerasivat katujen varsille. Oli varsinainen urotyö puikkelehtia kapeita katuja hotelliin autolla ja kun sinne vihdoin päästiin, ei koko vierailun aikana otettu autoa pois hotellin parkkihallista ennen lähtöä.
Kaupunginosa on saanut nimensä paikallisen merimiehen Rodrigo de Trianan mukaan, joka Kolumbuksen alukselta käsin 12. lokakuuta 1492 ensimmäisenä huusi ”Maata näkyvissä!” Nyt hänelle on omistettu kirkko ja kokonainen kaupunginosa on nimetty hänen mukaansa.
Triana on kuuluisa keramiikkatöistään ja täällä on viehättävä kauppahalli. Trianassa on leppoisa paikallistunnelma ja hyvät näkymät joen toiselle puolelle oleville nähtävyyksille. Flamenco musiikki alkoi Trianan korttelissa asuvien mustalaisten musiikista.
Rento La Macarena
Toinen hyvin paikallinen kaupunginosa on La Macarena. Jo bussissa juna – asemalta tultaessa törmäsimme kahteen macarenalaiseen vanhaan rouvaan, jotka vannottivat, että tulemme varmasti vierailulle koko kaupungin parhaaseen kaupunginosaan. La Macarena tunnetaan kirkostaan, jossa on ”Senora de Esperanza” neitsyt patsas 1600 - luvulta. Kultaa ja jalokiviä on patsaan ympärillä niin paljon, että silmiä häikäisee. Sevillan pitkän perjantain kulkue lähtee tältä kirkolta ja kulkue on yksi suurimmista ja suosituimmista koko Espanjassa. La Macarenassa on muutenkin valtava määrä kirkkoja ja luostareita, vaikka seutu on muuten aika köyhää.

Macarenassa on vielä nähtävissä osa vanhaa kaupunginmuuria ja täällä sijaitsee komea Andalusian parlamentin rakennus 1500 – luvulta.
Myös Sevillan vanhin kauppahalli sijaitsee La Macarenassa ja sen ympäristö sekä La Feria kadun alkupuoli on vielä aika rosoista seutua. Satuimme sinne, kun oli kirpputori päivä ja katu oli täynnä väkeä.

Mielenkiintoinen katu on Calle San Luis, täällä designereilla ja taiteilijoilla on omat verstaansa. Mitä pidemmälle katua kävelee kohti Plaza la Encarnacion aukiota, sitä trendikkäimmäksi liikkeet muuttuvat.



Itse Plaza la Encarnacion aukiolla sijaitsee Sevillan viimeisin ylpeys Metropol Parasol, valtava maailman suurin puu rakennelma.  Metropol Parosol, lempinimeltään ”Las Setas” – Sienet on arkkitehti Mayer –Hermannin suunnittelema ja valmistunut 2011. Rakennelma on 28 metriä korkea ja muodostuu kuudesta ”päivänvarjosta” neljässä eri tasossa. Pinta – alaa on rakennelmalla peräti 11 0000 neliö kilometriä. Ylhäällä on näköalaterassi, sinne pääsy oli meille vaikeaa. Kiersimme rakennelman moneen kertaan, ennen kuin löysimme pienen sisäänkäynnin maan alta, missä on myös arkeologinen museo(roomalaista ja maurilaista esineistöä). Täältä lähtee hissi ylös näköalatasanteelle, josta on todella upeat näkymät.
Rakennelman ykköskerroksessa on luomu kauppahalli. Metropol Parasol on melkoinen pytinki ja Metsäliitto Suomesta on toimittanut siihen puurakenteet.
Iltaisin paikka kuhisee väkeä, Metropol Parasol ja koko alue aina Alameda de Hercules- aukiolle asti on yöelämän keskusta.

Sevillan Kultainen aikakausi
Sevillan kultainen aikakausi sijoittuu 1400 – ja 1500 – lukuihin, jolloin Uudesta maailmasta mm. Perusta ja Meksikosta tuotiin valtava määrä kultaa ja hopeaa. Sevillalla oli yksinoikeus kauppaan Uuden maailman kanssa ja siihen aikaan joella purjehtivat kauppa – alukset täydessä arvolastissa.  Kulta – aikana rakennettiin nykyiset huomattavimmat rakennukset Katedraali ja Real Alcazarin linna.

Sevillan valtava katedraali ja Real Alcazarin palatsi
Katedraali on valtavan kokoinen, suurin goottilainen katedraali maailmassa. Tuntuu, että sen kiertämiseen kuluu aikaa, mittasuhteet ovat 126 x 82 metriä. Pääalttarikin on massiivinen kooltaan ja upea. Kolumbuksen hautamonumentti on täällä. Vanhasta paikalla olleesta moskeijasta on jäljellä vain 97 metriä korkea La Giralda torni. Nyt jo marraskuun puolessavälissä katedraalin ympäristössä oli joulumarkkinat, en ole eläissäni nähnyt niin paljon jouluseimihahmoja kuin täällä, ihan uskomatonta!

Katedraalin aukio
Plaza Virgen de los Reys


Katedraalin ympärillä liikkuu aina väkeä, Puerta de Jerezin aukiolla päivystävät oppaat, jotka tekevät juomarahapalkalla ilmaista kolmen tunnin kävelykierrosta vanhassa kaupungissa. Hevosvankkurit kuuluvat katedraalin tuntumaan ja hyvin näyttää kauppa käyvän.

Puerta de Leonin eli Leijonaportista pääsee upeaan Real Alcazarin palatsiin, joka edelleen toimii kuningasperheen asuntona heidän vieraillessa Sevillassa. Palatsin huoneet ovat hulppeat, mutta monen mielestä kauniit puutarhat ovat parasta. Pietari Julmakin liittyy rakennuksen historiaan, hän rakennutti rakastetulleen Maria de Padilla yhden osan tästä loisteliaasta palatsista. Kuningaspari Ferdinand ja Isabella ottivat täällä vastaa Kolumbuksen. Samoin löytöretkeilijä Magalhaes vieraili Alcazarissa ennen lähtöään maailman ympäripurjehdukselle. Palatsin hienoimpia osia ovat Patio del Yeso ja Lähettiläiden Sali.
 Puerta de Leon


 Katedraalin ja Alcazarin kanssa samalla alueella on myös Intioiden Arkisto, aikoinaan paikallisten kauppiaitten ”pörssi”, missä tavara vaihtoi omistajaa. Hulppea rakennus on täynnä marmoria ja hienoja yksityiskohtia. Nykyään rakennus toimii löytöretkiin liittyvänä arkistona, mielenkiintoinen paikka kaikille löytöretkistä kiinnostuneille. Arkistomateriaalia on vuoteen 1721 asti ja täällä säilytetään mm. Kolumbuksen päiväkirjoja ja löytöretkeilijöiden laivojen lokikirjoja.



Ravintoloiden ja iloisten ihmisten kaupunki
Sevillassa on yli 3000 tapas paikkaa, joten jokaiselle löytyy mieluisa ruokapaikka. Tapas annokset ovat melko reiluja ja pari tapasta riittää hyvin. Ravintoloiden sisustus on kiva, paljon värikkäitä laattoja, kinkut roikkuvat katossa ja aina katon rajassa on televisio, joka on auki aamusta iltaan.
Yksi vanhimmista tapas paikoista on El Rinconcillo, Calle Geronalla. Moderni tapas paikka on puolestaan No Kitchen Calle Amperolla.
Alamedan ja La Macarenan alueella on paljon mielenkiintoisia ruokapaikkoja mm. Calle Reginalla. Metropol Parasolin lähellä olevat kadut Calle Imagen ja Calle Larana kannattaa myös tarkistaa ruokapaikkojen suhteen.
Hieno kattoterassi, jossa voi nauttia lasillisen cavaa on El Corte Inglesin tavaratalossa, sinne on pääsy tavaratalon runsaan gourmet osaston läpi.
Sevilla kuhisee elämää kaikkina vuorokauden aikoina, paikalliset ruokailevat myöhään alkaen klo 22. Ihaninta Sevillassa ovat paikalliset ihmiset, jotka näyttävät olevan aina hyvällä tuulella. Jaksavat olla auttavaisia ja iloisia myös matkailijoille.
Sevillaan liittyy Bizetin ooppera Carmen ja oopperan tupakkatehdas on nykyään yliopistorakennus. Toinenkin ooppera, Sevillan parturi liittyy kaupunkiin. Harvempi tietää, etta Beethovenin Fidelio ooppera tapahtuu Sevillan lähellä olevassa vankilassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti