maanantai 9. marraskuuta 2015

Cordoba, samanaikaisesti mystinen ja moderni

Ystäväni, joka on asunut sekä Italiassa että Espanjassa, sanoo, että italialaiset elävät elämälle ja espanjalaiset kuolemalle. Asiassa voi olla vinha perä, kuolema kiehtoo jollain mystisellä tavalla espanjalaisia. Ajatellaan vaikka Goyan mustia tauluja, härkätaistelijoiden leikittelyä kuolemalla ja aidon flamencon sielua raapivaa valitusta. Espanjan sisällissota on vaikuttanut myös paikallisten suhtautumiseen elämään ja kuolemaan. Cordobassa tämä mystisyyden tunnelma tulee aina erityisesti mieleeni.






Cordoban härkataistelumuseon piha ja Torero patsas





Vanha kaupunki, Unescon suojelukohde
Cordobasta tulee mieleen myös Marokon kuninkaalliset kaupungit, jossa on muurien ympäröimä vanha kaupunki ja ulkopuolella uusi, moderni kaupunki. Tosin Cordoban kaupungin paksusta hiekkakivimuurista on vain osia jäljellä ja restauroitu. Muurissa on lukemattomia portteja, joista tullaan Cordoban kaupunkiin sisälle ja useita torneja.
Puente Romana ja Guadalquivirin joki
Ensimmäinen näkymä, joka yleensä kohtaa matkailijan, on Guadalquivir joen ylittävä roomalaisaikainen Puente Romanan silta. Se on yli 200 metriä pitkä ja osa roomalaisajan Via Augustaa. Sillan kupeessa näkyy arabialaisen myllyn rauniot ja vesimyllyn ratas. Nyt keskellä siltaa on kaupungin suojelupyhimyksen San Rafaelin patsas vuodelta 1651.
Torre de la Calahorra  kaksitorninen linnake, myöhemmin lisättiin kolmas torni

Jo roomalaisajalta oleva silta Puente Romana




 Kaupungin suojelupyhimyksen San Rafaelin patsas puolessa välissä siltaa
Yksi vaikuttavimpia rakennuksia maailmassa - La Mesquita
Kun sillan ylittää tulee massiivisen La Mesquitan kohdalle. Cordoban valloittivat arabit 700 – luvulla ja hyvin pian valloituksen jälkeen ryhdyttiin rakentamaan uutta moskeijaa neljässä eri vaiheessa. Ulkoapäin moskeija näyttää valtavalta linnoitukselta, pituutta on 175 metriä ja leveyttä 128 metriä. Portista sisään astuessa on ensin Patio de los Naranjos aukio, tosin appelsiinit on istutettu vasta kristittyjen aikana. Moskeijan aikaan täällä oli useita kaivoja pesupaikoiksi ja oppineet antoivat opetusta patiolla.
 Patio de los Naranjos aukio
Kun La Mesquitaan astuu sisälle, mykistyy sen kauneudesta, yli 800 pylvästä ja holvikaarta hämärässä tilassa. Kierrätystä on harrastettu muinoinkin, pylväät, jotka ovat marmoria, graniittia ja jaspista on tuotu roomalaisista rakennuksista. Harmonian rikkoo moskeijan sisälle rakennettu katollinen kirkko. Kaarle I sanoi arkkitehdeille nähdessään muutoksen: ” Te rakensitte sellaista, mitä on kaikkialla ja olette tuhonneet sellaista, mikä oli maailmassa ainutlaatuista.”




Aivan upea on loistelias Mihrab(koristeellinen rukoussyvennys Mekan suuntaan), tuhansista pikku mosaiikkipaloista tehty. Aikoinaan Bysantin parhaat taitajat tuotiin tänne opastamaan Mihrabin rakentamisessa. Syvennyksen kattona on simpukkamainen kupoli.
Suvaitsevaisuuden ja oppineisuuden kaupunki Cordoba
Cordoban kukoistuskausi oli 900 - luvulta 1100 – luvulle. Tällöin kaupungissa oli valtava määrä moskeijoita, kylpylöitä, puutarhoja, kirjastoja ja eri puolelta maailmaa tulleita oppineita. Oppineet väittelivät tieteistä ja täällä vallitsi hieno keskustelu – ja runo sekä lauluperinne.
Kaupungissa oli kivetyt kadut ja toimiva viemäriverkosto. Kaupunki oli rikas ja siellä asui jopa 500 000 asukasta(nykyisin vain 350 000).
Kuuluisimmat filosofit olivat juutalainen Maimonides(1135 – 1204) ja samoihin aikoihin elänyt muslimi Averroes.  Averoes oli lääkäri, juristi ja uskontofilosofi, Maimonides puolestaan astronomi, matemaatikko, lääkäri ja filosofi. Molemmat joutuivat maanpakoon, kun suvaitsevaisuuden aikakausi päättyi 1100 – luvulla almohadinien tullessa valtaan.

Juutalainen monen tieteen taitaja Maimonideksen patsas juutalaiskorttelissa

Juutalaisten kaupunki La Juderia
Vanhaan kaupunkiin kuuluu osana La Juderia, juutalaisten kaupunginosa, joka on täynnä kapeita katuja, hienoja patioita ja salaperäisä nurkkauksia. Täällä sijaitsee ainoa säilynyt synagoga, jossa on mudejar tyylinen stukkokoristelu, synagoga on vuodelta 1315. Nurkan takana on sefardijuutalaisten museo, jossa sain kuulla kaunista ladinon kielistä laulua. Sefardijuutalaiset ovat alun perin Espanjasta ja Portugalista karkotettuja, mutta nykyään myös osa Pohjois - Afrikan juutalaisista lasketaan tähän ryhmään. Heidän kielensä on keskiaikainen ladino.

Synagoga, ainoa Etelä Espanjassa säilynyt




Upeata ladino laulua sefardijuutalaisten museon pihalla

Juutalaiset asuivat Cordobassa vuodesta 70 alkaen aina vuoteen 1492, jolloin inkvisition vaikutuksesta kaikki juutalaiset karkotettiin riippumatta siitä olivatko kääntyneet kristinuskoon tai ei.
Uudemmat korttelit, Jardines de la Victoria ja Victorian kauppahalli
Juutalaiskorttelista lähdettäessä on hieno Puerta Almodovarin portti ja sen viereisellä aukiolla sijaitsee uusi viiden tähden Eurostars Palace hotelli, jota cordobalaiset inhoavat, sen julkisivua pidetään rumana.

Puerta Almodovarin portti

 Cordobalaisten inhoama uusi viiden tähden hotelli, rakennuksen pintamateriaali ei miellytä. Kuva copy hotellin omat sivut
Harmi, että suurin osa ihmisistä ei tutustu Cordobassa muuhun kuin vanhaan kaupunkiin, tällöin paljon mielenkiintoista jää väliin.
Viehättävä paikka on puisto Jardines de la Victoria, jossa sijaitsee myös kauppahalli Victoria. Kauppahallissa valmistetaan asiakkaan raaka – aineista ateria, jonka voi syödä paikan päällä tai aterian voi viedä kotiin.
Keskustassa sijaitsee myös Jardin Botanico de Cordoba, kasvitieteellinen puutarha, jossa tyypillisten Välimeren kasvillisuuden lisäksi myös paljon lääkeyrteiksi sopivia kasveja.
Hienot korttelit ja aukiot
Kaupunki on täynnä kirkkoja ja luostareita, varsinkin barokkityyliä edustavia. Kirkon mukaan on usein nimetty koko kortteli. Erityisen  viehättäviä ovat Santa Marinan, Santa Pedron ja Santa Augustinen korttelit kapeine katuineen ja tapas baareineen. Kortteleille antaa lisäväriä sisäpihat, patiot kukkaruukkuineen ja appelsiinipuineen.
Hienoja aukioita on suuri Plaza de la Corredera, jota monet kehuvat Espanjan kauniimmaksi aukioksi. Plaza de la Corredera on suuri, suorakulmainen aukio, jonka rakennustyöt aloitettiin 1600 – luvulla. Sen varrella olevan tärkeän rakennuksen Mercado de Sanchez Penan omisti aikoinaan kuuluisa sombrero tehtailija.



Kuva copy blogi megustaespana

Toinen hieno aukio on Plaza de Capuchinos, jossa sijaitsee myös luostari Santo Angel. Keskellä aukiota on Christo de los Faroles ristimonumentti. Kahdeksan lamppua valaisee monumentin, siitä nimi Faroles eli majakka.

Plaza del Putron aukion vieressä on taidemuseo Bellas Artes ja paikallisen taiteilijan Julio Romero de Torresin museo. Julio maalasi suurella rakkaudella cordobalaisia naisia, teoksissa on tosi kauniit värit, suosittelen. Samalla aukiolla on myös majatalo Posada del Potro, jossa Cervantesin teoksessa Don Quijoten kerrotaan majoittuneen.


 Cordobalaisen taiteilijan Julio Romero de Torresin viehättävä museo, vastapäätä Taidemuseo Bellas Artes
Palacio Museo de Viana ja Alcazar de los Reys Christianos
Hieno nähtävyys, joka jää monelta väliin, on aatelistalo Palacio Museo de Viana. Talo toimi useamman sadan vuoden aikana aateliperheen kotina, nyt museona. Paitsi, että se esittelee sen ajan aatelisten elämää, palatsissa on hieno taidekokoelma ja mahtavat patiopuutarhat. Jokaisella 12 patio puutarhalla on oma tarinansa, joka kuljettaa läpi Cordoban historian. Palatsi ja puutarhat ovat pieni helmi, joten varaa vierailuun riittävästi aikaa.
pat1

Yksi 12 patiosta Palacio de Viana
Hieno puutarha on myös Alfanso XI rakentamassa Alcazar de los Reys Christianos palatsissa 1300 – 1400 luvuilta. Itse palatsissa on roomalaisajan mosaiikkeja. Palatsilla on synkkä historia, koska se oli aikoinaan inkvisitio tuomioistuimen käytössä ja myöhemmin vankila.
 Alcazar de los Reys
Joenvarren tunnelmaa ja toukokuun Patio juhla
Edellisen kerran kävin Cordobassa 1990 – luvun puolessa välissä pääsiäisen aikaan. Silloin Cordobasta sai aika konservatiivisen kuvan. Meillä oli mielenkiintoinen episodi baarissa, joka kuului veljeskunnalle, joka kantaa pääsiäisenä lavoja, joissa kirkkojen aarteet ovat näytillä. Nyt tuntuu, että kaupunki oli valoisampi ja modernimpi. Myös tapas baarit ovat uudistaneet tarjontaansa, toki vieläkin sai perinteistä keitto salmorejoa, mutta modernilla twiställä.
Paikallinen herkullinen Salmorejo keitto


Joen varteen on muodostunut baarien ja kahviloiden rivi, illalla varsinkin on mahtava tunnelma. Cordoba on nykyisin tunnettu hyvänä ostoskaupunkina ja vilkkaasta yöelämästä. Se on sopivan kokoinen kaupunki, ei liian suuri. Tuntuu, että nyt on Cordoba viimein päässyt irti menneisyyden painolastissa ja elää uutta, vaurasta maaseutukaupungin elämää.

Suosittu kuukausi tulla Cordobaan on toukokuu, jolloin vietetään kymmenpäiväisiä Patio festivaalia. Kaupungin lukuisat patiopihat ovat auki yleisölle ja musiikki ja tanssi valtaavat kadut. Ei ole vielä liian kuuma kuten kesällä, jolloin lämpötila voi nousta yli neljänkymmenen asteen.
Mutta alkuun ja kuolemateemaan liittyen, lopuksi Lorcan runo, joka kertoo kuolemasta ja Cordobasta.
Cordoba
Kaukana ja yksin
Musta hepo, suuri kuu ja oliivit satulavyössä.
Vaikka tunnen kaikki tiet
en koskaan saavu Cordobaan.
Tasangolla, tuulen halki, musta hepo, punainen kuu.
Kuolema katsoo minuun, katsoo torneista Cordoban.
Voi miten tie on pitkä! Voi miten rohkea on ratsu!
Voi että kuolema odottaa ennen kuin ehdin Cordobaan!
Cordoba, kaukana ja yksin.
Federico Garcia Lorca, kokoelma Mustalaisromansseja. Kääntäjä Kirsi Kunnas.
Cordobasta kertoo myös Falconeksen kirja Fatiman käsi.
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti