torstai 2. helmikuuta 2017

Heljä Räisänen - opas, tulkki ja alkuperäiskansan tuntija


Heljä Räisänen – tulkki, opas ja aboriginaalien elämän tutkija

Heljä Räisänen on muuttanut Australiaan Sydneyhyn 1980 - luvulla kieltä oppimaan ja erilaista elämäntapaa katsomaan.
Heljä opiskeli Sydneyn yliopistolla humanistisia tieteitä ja viestintää ja Heljää on historia aina kiinnostanut.
Heljä viihtyy Sydneyssä niin hyvin, ettei ole ollut tarvetta muuttaa muualle. Rento ilmapiiri viehättää ja hän kertoo, että australialaiset ovat joustavia ulkoilmaihmisiä ja rentoja urheilun harrastajia.

Heljä toimii tulkkina ja oppaana ja on intohimoinen Australian alkuasukaskansan aboriginaalien puolestapuhuja ja tutkija.
Kirja Australian alku - asukkaista
Heljä on julkaissut mielenkiintoisen kirjan Aboriginaalit Australian Alkuperäiskansa, jota saa Suomessa myös kirjakaupasta.


Lisäksi Heljällä on paljon aboriginaalien taidetta ja hän on hyvin perehtynyt heidän taiteeseensa ja sen symboliikkaan. Itsekin Australian matkalla museoita kierrellessä ihastuin aboriginaali taiteiseen ja teoston upeisiin väreihin.

Aboriginaalit ovat asuneet Australiassa jo 60 000 vuotta ja heillä on hyvin tiivis yhteys luontoon. Perinteet jatkuvat yhä tänä päivänä.
Uniaika - Dreamtime
Minua kiehtoo Heljän kirjassa käsite uniaika- dreamtime.
”Uniaika on kertomus mitä aikoinaan on tapahtunut, sankarillisten esi – isien yliluonnollisista teoista.

Uniaika on loputon henkinen aika, jota hallitsee taustalla korvaamaton esi-isä – kaiken maanpäällisen luoja.”
Heljän mukaan aboriginaalien uniaika sisältää aboriginaalien arvomaailman, uskonnon ja lait.

Kirjassa on myös tarinaa luonnonlääkkeistä, poppamiehestä, eläimistä ja asunto – oloista. Tärkeä teos kaikille, jotka haluavat tietää Australian alkuasukkaista enemmän. Kirjan alussa yhteenveto Australian historiasta ja matkavinkkejä Australiaan. Heljän mukaan hyvä matka voisi pitää sisällään vaikka kaupunkiloman Sydneyssä, matkan sisämaahan Outbackiin ja lopuksi rantaloma Isojen Valliriuttojen alueella.
Matkavinkit
Nyt Heljällä on uusi kirja tekeillä Matkavinkkejä, matkaopas Australiasta. Kirja julkaistaan vielä tämän vuoden puolella. Heljästä yksi hyvä tapa tutustua Australiaan on kaupunkiloma Sydneyssä, sieltä mennä sisämaahan Outback alueelle ja lopettaa vierailu Valliriuttojen alueelle.
Tarvitsetko matkallesi opasta
Jos tarvitset itsellesi tai ryhmillesi opasta Australia matkallasi, voit olla Heljään yhteydessä sähköpostitse heljavryahoo.com.au


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti